Duurzaamheid in de transportkostprijs incalculeren

‘Groen kost poen’, bedrijfsadviseur Ton Mooren legt uit hoe je duurzaamheid in je kostprijs moet verwerken.

11-02-2019  CO2-taks, Klimaatakkoord, milieuzones en zero-emissie stadsdistributie… zo langzamerhand zijn transport en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Menig eigen vervoerder of transporteur zal met deze ontwikkelingen en wettelijke verplichtingen rekening moeten houden. Maar groen kost ook poen, dus moet er een  manier worden gevonden om deze kosten te berekenen en op te nemen in de kostprijs van het transport. Want wat kost dat wagenpark nu en in de toekomst? En hoe houd je deze kosten onder controle?

Elektrisch

Onze bedrijfsadviseur Ton Mooren illustreert: ”Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van het instellen van een milieuzone voor een locatie die je regelmatig moet beleveren. Kun je dan vanuit financieel oogpunt de locatie beter twee keer beleveren met een bakwagen, in plaats van één keer met een trekker met oplegger? En wat betekent het voor je transportkosten als je de bevoorrading met een elektrisch voertuig zou willen doen?”

Concrete besparingen

Om de kosten van het wegtransport te drukken, is er een aantal maatregelen die een ondernemer eenvoudig kan nemen en die ook een bijdrage leveren aan een beter milieu. Denk aan: regelmatig de bandenspanning controleren, het rijgedrag van chauffeurs verbeteren, alternatieve brandstoffen gebruiken, het wagenpark regelmatig opnieuw laten uitlijnen, etc... Ton: “Al deze stappen kosten in eerste instantie geld. Maar ze leveren op termijn concrete besparingen op. In de meeste gevallen verdienen de extra investeringen zich ruimschoots terug.  Zo kun je een eenvoudige kosten/baten-analyse maken en die weer in de kostprijscalculatie meenemen.”

Optimaal

Volgens Ton krijgt elke ondernemer met een kostprijscalculatie beter inzicht in de samenstelling van alle kosten. “Je kunt dan ook concreter vaststellen of er al een noodzaak is tot investeren in een nieuw wagenpark, of dat met kleine aanpassingen de kostprijs van het transport optimaal blijft.”


Workshop Kostprijscalculatie 

Ton is op 2 april de docent tijdens de Workshop Kostprijscalculatie. In deze workshop leren deelnemers een juiste kostprijscalculatie voor het transport te maken. Verder wordt de deelnemers bijgebracht hoe zij deze kosten kunnen beïnvloeden. Ten slotte krijgen ze inzicht in de kosten van het eigen wagenpark en kunnen zij de tarieven van logistieke dienstverleners beter beoordelen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder