Duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij Boom B.V.

HR-Adviseur Karlijn bezoekt regelmatig bijeenkomsten over personeelsbeleid

06-01-2019  Chemicaliën, reagentia, pipetten en fotometers. Het zijn zo maar wat voorbeelden uit het assortiment van laboratoriumleverancier Boom B.V., die volgend jaar haar 125 jarig  bestaan viert. Met meer dan 90.000 verschillende producten is het belangrijk de logistiek goed op orde te hebben. En logistiek is mensenwerk. Door werk te maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukt het bedrijf daar direct de vruchten van. We spraken met Karlijn van Heerde, HR-Adviseur bij Boom, over hun beleid -ten aanzien van de inzet van personeel en duurzame inzetbaarheid.

Flex

Hoewel de arbeidsmarkt nog erg krap is, heeft Boom B.V. niet te maken met een personeelstekort. Wel vertelt Karlijn dat het meer moeite kost om vacatures goed in te vullen, waardoor ze langer openstaan. “Het gaat dan met name over functies waarbij we specifieke kennis vragen. De verdeling tussen vast en flex is de laatste jaren redelijk gelijk gebleven. Met de Wet arbeidsmarkt in Balans die op 1 januari 2020 ingaat, zullen we wel kritischer gaan kijken naar de inhuur van flexibele arbeid. Flexibele arbeid wordt een stuk duurder, waardoor dat alleen nog zal worden ingezet wanneer dit echt niet anders kan.”

Duurzame inzetbaarheid

Tot op hogere leeftijd vitaal en gezond kunnen blijven doorwerken - dat is waar duurzame inzetbaarheid in essentie om draait. Boom B.V. hanteert een speciaal beleid voor duurzame inzetbaarheid om zo medewerkers te stimuleren om dit doel te behalen. “We dragen bijvoorbeeld financieel bij aan een sportabonnement en onze medewerkers hebben duurzame inzetbaarheidsuren. Deze uren kunnen ze inzetten voor een training, coaching of verlichting van structurele mantelzorgtaken. Ook stimuleren we gezonde voeding door gratis vers fruit aan te bieden in onze kantine”, aldus Karlijn.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Volgens Karlijn is het belangrijk dat medewerkers beseffen dat duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Ze denkt dat medewerkers vooral zichzelf ermee hebben als ze vastlopen in hun functie en dit niet oppakken. Karlijn: “Het kan zijn dat een functie niet (meer) bij je past of dat deze te zwaar voor je wordt. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn en -het is van belang dit dan bespreekbaar te maken. Een belangrijk onderdeel van ons duurzaam inzetbaarheidsbeleid is het jaarlijkse ‘Inzetbaarheidsgesprek’ dat alle medewerkers met hun leidinggevende voeren. Hierin kunnen ze aangeven waar ze het komende jaar aan willen werken. We zien in de praktijk dat het medewerkers aanzet tot nadenken - over hun eigen toekomst.”

Het bedrijf houdt momenteel een pilot samen met Centraal Beheer, waarbij medewerkers met behulp van  de “Lekker Bezig” app werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Aan de hand van een vragenlijst worden knelpunten in kaart gebracht. Zo probeert het bedrijf medewerkers mee te nemen bij veranderingen in de dynamiek van de logistiek. Karlijn: “We zien dat er een verschuiving plaatsvindt in de benodigde competenties van ons personeel. Door middel van trainingen en coaching die deze app biedt, helpen we medewerkers hun inzetbaarheid te vergroten.” 

Plezier

Boom B.V. hecht er veel waarde aan dat medewerkers plezier hebben in hun werk. Karlijn ziet dat een blije medewerker ook meteen een productieve medewerker is. “Afgelopen jaar zagen we dat enkele medewerkers hierover gingen nadenken en vervolgens besloten een andere weg in te slaan en bij ons weg gingen. Dat is voor ons soms best even slikken, maar ook dat hoort erbij. Wanneer werkplezier niet meer voldoende aanwezig is of als het hart ergens anders ligt, dan is dit soms de beste keuze”, zegt Karlijn.

Karlijn deed mee aan het onderzoek van evofenedex en ABN Amro over de inzet van strategisch personeelsbeleid en won een SmartWatch.
Karlijn deed mee aan het onderzoek van evofenedex en ABN Amro over de inzet van strategisch personeelsbeleid en won een SmartWatch.

 

Veranderingen

Karlijn merkt nog op dat het vak HR altijd in beweging is. Ze vindt het daarom enorm belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving. Ook is sparren met HR-professionals vanuit verschillende bedrijven over onderwerpen waar ze tegenaan loopt van belang. Zo is ze lid van een lokale P&O werkgroep en gaat ze regelmatig naar verschillende informatiebijeenkomsten, waaronder ons jaarlijkse arbeidsmarktevent Mens&werk in de logistiek waar we het onderzoeksrapport ‘De inzet van strategisch personeelsbeleid bij Nederlandse handels- en productiebedrijven’ presenteerden. Karlijn deed mee aan de enquête en de winactie, en won de SmartWatch naar keuze.

Wil je ook altijd op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen rondom de logistieke arbeidsmarkt? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse kennisnieuwsbrief.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder