Ecocombi’s in Tsjechië toegestaan

Gebruik van ecocombi’s leidt tot CO2-reductie

11-7-2019  De Tsjechische regering heeft recent besloten om het gebruik van ecocombi’s op haar grondgebied toe te staan. De maximum lengte die is toegestaan is 25,25 meter en het maximum gewicht dat is toegestaan is 48 ton. Gebruikers van een ecocombi, ook wel een lzv genoemd, moeten toestemming vragen voor de inzet hiervan op een specifieke route. Deze toestemming is maximaal 3 maanden geldig en kan op reguliere basis worden verlengd. Het gebruik van deze voertuigen zorgt voor een betere doorstroming, vermindering van CO2-uitstoot en levert kostenvoordelen voor ondernemers op.

Het overgrote deel van de toestemming wordt verleend voor de inzet op snelwegroutes, waarbij begin- en eindpunt niet verder dan 10 klimeter van deze snelwegen afliggen. Daarnaast is het niet toegestaan om spoorwegovergangen te gebruiken.

Europa

Het is bemoedigend dat steeds meer Europese landen ecocombi’s toestaan, zoals nu ook Tsjechië. Om deze voertuigen zo efficiënt mogelijk in te zetten is het noodzakelijk dat de maximaal toegestane gewichtsgrens in het internationale wegtransport wordt verhoogd en deze voertuigen dienen in heel Europa grensoverschrijdend kunnen worden ingezet. In 2014 is dit echter geblokkeerd door het Europees Parlement. Met het aantreden van een nieuw Europees Parlement en Europese Commissie zullen wij opnieuw aandacht vragen voor de noodzaak om ruimte te creëren voor de ecocombi.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder