08-07-2011  Het aanvankelijk herstellende economisch optimisme onder ondernemers heeft in het tweede kwartaal van 2011 een deuk opgelopen. Het positieve sentiment daalde wereldwijd gemiddeld 3 procentpunten naar 31 procent als gevolg van natuurgeweld (aardbevingen, overstromingen), politieke onrust en economische instabiliteit.

Dit blijkt uit het International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.

Met de voortdurende schuldencrisis in de eurozone zijn de economische vooruitzichten zorgelijk te noemen. Het rumoerige tweede kwartaal van 2011 heeft het vertrouwen bij ondernemers doen dalen en daarmee de stevigheid van het herstel van de wereldeconomie ter discussie gesteld.

Het optimisme onder Nederlandse mkb-ondernemers over de economische vooruitzichten is in de maanden april-mei-juni tegen de trend in stabiel gebleven: een daling van slechts 1 procentpunt naar 34 procent, gelijk aan het EU-gemiddelde.

Europa’s grootste economie, Duitsland, blijft onverminderd positief: de balans geeft 75 procent aan. Het optimisme in de andere grote economie van Europa, Frankrijk, steeg maar liefst met 30 procentpunten naar 49 procent.