Een forse boete onderweg. En nu?

Inspectiediensten in het buitenland verplichten chauffeurs vaak tot directe betaling.

06-11-2018  Transport in het buitenland kan kostbaar uitpakken voor chauffeurs. Zo horen onze ledenadviseurs regelmatig verhalen van chauffeurs die forse bedragen voor boetes direct moeten betalen. Per land verschillen de richtlijnen.

Tol in België

Zo was een bedrijf met een BE-oplegger combinatie niet bekend met de tolplicht in België voor dit soort voertuigen. In oktober werd een voertuigcombinatie van het bedrijf staande gehouden waarbij er een overzicht werd gepresenteerd van de geconstateerde ritten zonder tolbetaling vanaf januari 2018. Daarbij werd verteld dat de controle met een half uur zou worden beëindigd en er voor die tijd betaald moest worden, anders zou het voertuig ‘aan de ketting gaan’.  Om oponthoud te voorkomen is er een medewerker van het bedrijf direct naar de controlelocatie gereden om ter plekke de boete te voldoen.

Carabinieri

Bij een ander incident werd een chauffeur in Italië beboet voor eerdere snelheidsovertredingen. Deze waren begaan tijdens afdalingen in Frankrijk. Ondanks het verweer van de chauffeur dat het hier overtredingen in Frankrijk betrof, moest de chauffeur direct de boete voldoen van de Carabinieri. Ook dit onder de dreiging van het ‘aan de ketting leggen’ van de vrachtauto.  

Contant geld

Verreweg de meeste chauffeurs hebben niet direct toegang tot de financiële middelen van het bedrijf om een boete te voldoen. Welke mogelijkheden zijn er dan? Er zijn partijen in de markt die deze chauffeur meteen financieel te hulp kunnen schieten, zelfs wanneer er contant geld nodig. Zo biedt onze partner DKV Euro Service, DKV-Assist aan. Met deze dienst kun je contant geld in het buitenland verkrijgen en wordt ook pechhulp aangeboden.

Onterechte boetes

Niet altijd hebben de bevoegde autoriteiten het bij het rechte eind. Inspectiediensten kunnen een verkeerde beoordeling maken van de situatie, wat een onterechte boete oplevert. Het is belangrijk dat je dan de boete betaalt onder protest, dit wordt ook wel ‘in consignatie’ genoemd. Zo kun je later met de hulp van de juridisch adviseur van evofenedex de boete aanvechten als deze onterecht blijkt te zijn. Deze dienstverlening is onderdeel van het lidmaatschap van evofenedex. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom hebben we ook de vervoer-check; hier zie je eenvoudig waar je het meeste risico loopt op boetes.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder