De succesfactoren voor gezond en veilig werken in het magazijn

Risico’s op de werkvloer nog onvoldoende in kaart gebracht

Er is nog veel winst te behalen als het gaat om gezond en veilig werken in Nederlandse distributiecentra en magazijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij ruim tweehonderd distributiecentra in Nederland. Hoewel werken aan een gezond en veilig magazijn kennis, kunde, draagvlak en geduld vereist, zien bedrijven die investeren in veiligheid dit terug in productiviteit en kostenbesparing. Maar hoe pak je dit aan?

Er is al veel ten goede veranderd, maar nog steeds gebeurt er om de werkdag een ernstig ongeval in de Nederlandse magazijnen. Veel bedrijven hebben de risico’s op de werkvloer ook nog onvoldoende in kaart gebracht. Dit leidt tot onveilige situaties en ongevallen. Bij ruim tachtig procent van deze ongevallen is menselijk handelen de oorzaak. Denk aan aanrijdingen tussen voetganger en heftruck, met andere rijdende voertuigen of aan vallende ladingen uit stellingen.

Gedrag

Bij het aanpakken van de risico’s focussen bedrijven zich nog te vaak op het aanpassen van de verkeersregels (processen) of middelen voor intern transport (technieken), terwijl de focus op het menselijke gedrag het grootste deel van de oplossing is. Werknemers moeten daarvoor voldoende ruimte krijgen om daadwerkelijk veilig te kunnen werken, door onder meer een goede werkomgeving, voldoende en goede instructie, veilige infrastructuur, goede heftrucks, de juiste mobiele arbeids- en hulpmiddelen, een realistische planning, veiligheidsbewustzijn van teamleiders, goed voorbeeldgedrag en het naleven en handhaven van veilig gedrag en veiligheidsvoorschriften.

Code Gezond en Veilig Magazijn

Dit wordt ook onderschreven in de Code Gezond en Veilig Magazijn, een initiatief van evofenedex en BMWT en vele partners uit het bedrijfsleven. Met deze code moet het werken in Nederlandse distributiecentra en magazijnen stap voor stap gezonder en veiliger worden. De Code Gezond en Veilig Magazijn biedt praktische tips en handvatten voor zowel grote als kleinere bedrijven die stappen willen zetten voor gezond en veilig werken. Daarbij staat de balans tussen mens, proces en techniek centraal.

Stappenplan

Een veilige en gezonde werkvloer is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Daarom schetsen we hieronder enkele stappen die bij een integrale aanpak niet mogen ontbreken. Vervolgens geven we hier ook tips bij.

Stappenplan naar een gezonde en veilige werkvloer

Aan de slag

Zet de volgende stap in jouw veiligheidsaanpak

Eigenlijk kun je direct aan de slag met jouw veiligheidsaanpak, maar ben je ook benieuwd hoe koplopers op het gebied van gezond en veilig werken dit hebben aangepakt? Meld je dan gratis aan voor de online Dag van het Veilige Magazijn op 24 maart. Je bent dan in één ochtend volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van magazijnveiligheid en je krijgt in diverse workshops praktische tips en handvatten voor gezond en veilig werken, die je direct kunt toepassen in je eigen werkomgeving. Of dat nu een groot of klein magazijn is.