07-04-2017  Terwijl de Franse regering nog een nachtje doorsliep over soortgelijke wetgeving en deze uiteindelijk uitstelde, hakte België in het voorjaar van 2016 de knoop door. Vanaf 1 april was er, voor het vrachtverkeer, sprake van tolheffing op de Belgische wegen. Het betekende een periode van forse hectiek voor ledenadviseur Sander Zandvoort van evofenedex: “Zoals dat gaat met wetswijzigingen, mensen wachten altijd tot het laatste moment. In de periode januari 2016 tot en met april 2016 waren er dagelijks enkele tientallen telefoontjes van leden die wilden weten of de Belgische tol voor hen ook van belang was. En ja, dat was vaak het geval. In een kort tijdbestek hadden we op die manier vierhonderd leden die gebruik maakten van onze tol-box, die wij in samenwerking met DKV aanbieden”.

23 boetes

Hoe is de stand van zaken nu? “We spreken nog regelmatig bedrijven die zich hier niet goed op voorbereid hebben”, vertelt Zandvoort. “En dat zijn echt niet alleen kleine bedrijven die af en toe op België rijden. Onlangs ontving één lid maar liefst 23 boetes in een maand. En het bedrag van die boetes is voor dat lid inmiddels opgelopen tot een bedrag van tienduizenden euro’s”.

Opbrengsten

De Belgische tolheffing heeft inmiddels 648 miljoen euro opgebracht; Nederlandse trucks namen van dat bedrag 11 procent voor hun rekening, blijkt uit cijfers van beheerder Viapass. Het bedrag van 648 miljoen is beduidend lager dan de door de Belgische overheid verwachte opbrengst. Eén van de oorzaken is de vergroening van het vrachtwagenpark. Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) is er nu bang voor dat de Belgische minister van mobiliteit per 1 juli de toltarieven zal verhogen, om zo de tegenvallende resultaten te compenseren. Oók dreigt tolheffing voor ‘schone’ vrachtwagens.

Ledenvoordeel

Bedrijven die vragen hebben met betrekking tot tol in het buitenland en overige onderwerpen kunnen deze stellen aan de ledenservice via 076 3467 346 of ledenservice@evofenedex.nl. evofenedex-leden kunnen gebruik maken van de evofenedex DKV – tankpas om hun buitenlandse tolbetalingen te verrichten.