Eenvoudig boetes vermijden deel 1: het eurovignet

In deze nieuwe rubriek geven onze experts tips om ellende te voorkomen

30-08-2017 De omgang met de wet- en regelgeving rondom het eurovignet is een vaak terugkerende vraag aan de Ledenservice. Wat is het? Hoe ga je hier het beste mee om? En wat doe je als je een boete hebt gekregen?

Het eurovignet is een extra belasting die je moet betalen wanneer je een zware vrachtauto, die bestemd is voor goederenvervoer, gebruikt op een autosnelweg. De eurovignetheffing betaal je bij het rijden op autosnelwegen in Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden.

Controle

De betalingen worden centraal geregistreerd. In dat register wordt gecontroleerd of de belasting betaald is. Politie, douane en belastingdienst kunnen controleren of het gebruiksrecht is betaald. Nederlandse voertuigen zullen vooral fotografisch worden gecontroleerd.

Stapelboetes

Hierdoor komen ook wel eens onterechte boetes voor. Zo is er bij evofenedex een lid bekend dat zijn vrachtauto ook inzette voor gladheidsbestrijding. Dan valt het voertuig onder een vrijstelling en is een eurovignet niet noodzakelijk, al kan een camera dat onderscheid niet maken.  Wanneer je meerdere keren langs het flitsapparaat rijdt op één dag, dan ontvang je voor elke rit apart een boete.

Heb jij twijfels over de rechtmatigheid van de boete, dan kunnen onze bedrijfsjuristen helpen met een bezwaarschrift.

Twijfel

Er bestaan ook andere vrijstellingen voor de Eurovignetverplichting. Leden van evofenedex kunnen dit kosteloos laten controleren via de ledenservice. Bel naar 079 3467 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl

Aanschaf

Een eurovignet aanschaffen kan op de site www.eurovignettes.eu. Via deze site is het van belang om de termijn van het eurovignet zelf goed in de gaten te houden. Er zijn diverse aanbieders in de markt die dit automatisch kunnen verlengen. evofenedex heeft een exclusieve samenwerking met DKV Euro Service, zij bieden een online tool aan waarmee het aanvragen en beheren van eurovignetten eenvoudig is.
Daarnaast is er de mogelijkheid om bij een aantal verkooppunten langs de weg een vignet aan te schaffen.

Het vignet kun je aanschaffen voor verschillende periodes: dag, week, maand of jaar. Hierdoor kun je bijvoorbeeld tijdens een seizoenspiek makkelijk een vignet aanschaffen voor de gewenste periode.

Meer informatie

Lees in onze online kennisbank alle details over het eurovignet.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder