03-03-2017  In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen maakt evofenedex zich hard voor een handelsverdrag met de Verenigde Staten dat de export en de logistiek vereenvoudigt. De meeste politieke partijen twijfelen echter nog.

Stemwijzer

Dit blijkt uit de stemwijzer van evofenedex. Alleen VVD, ChristenUnie en SGP steunen de oproep van evofenedex voor eenvoudiger handel met de VS. PvdA, SP, CDA, PVV en D66 willen hun steun voor een dergelijk verdrag vooralsnog niet uitspreken.

Handel en productie

Nederlandse ondernemers doen veel zaken in de Verenigde Staten. Een goed handelsverdrag dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is daarom goed voor de handel en productie. Toch houden veel politieke partijen hun kaarten op de borst omdat het debat in Den Haag zich voltrekt rondom het omstreden TTIP-verdrag. Zo hield ook Alexander Pechtold zich nog even afzijdig. ‘Ik ben ervoor, maar ik zet er een vraagteken bij’, zei de D66-voorman. ‘Want ik wil eerst weten wat TTIP is. Het moet wel zorgen dat het naar onze standaarden en waarden is.’

Producten

Freek van Orsouw, Logistiek manager bij KBM Affilips in Oss, onderstreept het belang van eenvoudiger handel met de VS. “Onze afzetmarkt omvat wereldwijd tachtig landen en hiervan zijn de Verenigde Staten een bestemming van formaat en belang. De VS is een netto-importeur van diverse van onze producten. Om het aantal banen in de eigen industrieën, bijvoorbeeld productie van vliegtuigen en auto’s, uit te breiden, zoals president Trump voor ogen heeft, zullen dus méér van onze producten moeten worden ingevoerd.”

Douane

“Hoewel de VS op sommige gebieden een conservatief land is”, vervolgt Van Orsouw, hebben wij daar toch de nodige privileges verkregen. Desondanks ervaren wij problemen die je zou verwachten bij logistieke of douane-technische uitdagingen in Midden-Afrika. Fysieke controles van vracht nemen soms weken in beslag, zonder dat duidelijkheid bestaat over de criteria en zonder terugkoppeling achteraf.”

Goed handelsverdrag

De systematiek van werken is zo gevoelig, dat containers niet kunnen worden vrijgegeven als ergens een (gedekte) cheque van 65 dollar zoekraakt, legt Van Orsouw uit. “Er wordt een zwaar veiligheidsprotocol gehanteerd, maar de uitvoerende instanties hebben daar maar gebrekkige kennis van. Dan word je van het kastje naar de muur gestuurd. Via een goed handelsverdrag zouden dergelijke zaken kunnen worden verbeterd.”