‘Eenvoudiger handel tussen EU en Indonesië weer stap dichterbij’

Een handelsakkoord maakt handel eenvoudiger, waardoor de handel van- en naar Indonesië een flinke impuls zal krijgen

16-10-2017 De Europese Commissie en Indonesië maken gestaag voortgang in de onderhandelingen over een handelsakkoord. Dit laat de Europese Commissie weten, na afloop van de derde onderhandelingsronde (11 – 15 september) in Brussel.

Versnellen

evofenedex verwelkomt de gemaakte voortgang en roept de EU en Indonesië op de onderhandelingen te versnellen. Volgens evofenedex zal een handelsakkoord de handel eenvoudiger maken, waardoor de handel van- en naar Indonesië een flinke impuls zal krijgen.

Onderhandelingsronde

Tijdens de derde onderhandelingsronde is onder andere onderhandeld over energie,  grondstoffen, regels van oorsprong  en markttoegang voor overheidsopdrachten. De onderhandelaars boekten daarnaast vooruitgang op het gebied van handelsbarrières door te spreken over de samenwerking in en erkenning van standaarden en certificering. De volgende onderhandelingsronde vindt plaats in het eerste kwartaal van 2018.

Belang

Indonesië is een belangrijke handelspartner van Nederland. Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor ongeveer een miljard euro aan goederen naar het land, tegenover een import van zo’n 2,4 miljard euro. De afgelopen vijf jaar is de Nederlandse export naar Indonesië bijna verdubbeld. Belangrijke exportproducten zijn daarbij machines en vervoermaterieel. Gezien de snelle Indonesische economische groei, biedt het land veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Aangezien een handelsakkoord zorgt voor een gelijker speelveld en eenvoudiger handel, is de verwachting dat na inwerkingtreding van het handelsakkoord steeds meer Nederlandse handels- en productiebedrijven zaken gaan doen met Indonesië.