15-05-2017  Albert Heijn gaat in Amsterdam e-trucks inzetten voor de bevoorrading van zijn supermarkten. Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam gaf daarvoor vandaag het startschot.

Ontwikkel- en testtraject

Simon Loos, logistiek partner van Albert Heijn, gaat met de emissieloze bakwagens Albert Heijn-supermarkten in het centrum van Amsterdam bevoorraden. De e-trucks rijden dagelijks vijf tot zes keer heen en weer vanaf het distributiecentrum in Zaandam. Na een uitgebreid ontwikkel- en testtraject gaan de e-trucks nu de weg op, de een in Albert Heijn-stijl en de ander in Simon Loos-kleuren.

Pionier

De nieuwe e-trucks komen uit de stal van Ginaf, fabrikant van vrachtauto's voor zwaar transport en pionier op het gebied van elektrisch vervoer. Door bijladen van de accu’s  tijdens het inladen van de trucks op het DC en gedurende de pauzes kunnen de trucks vrijwel continu worden ingezet. De elektrische bakwagens kunnen zich volgens Ginaf goed meten met hun ‘dieselbroertjes’, maar zijn volledig uitstootvrij en stil.

Zero emissie

Ook voor de gemeente Amsterdam is ‘zero emissie’ een belangrijk onderwerp. Volgens wethouder Choho is Amsterdam koploper in elektrisch vervoer. “In 2025 willen we dat het verkeer binnen de ring A10 helemaal uitstootvrij, of in ieder geval zo schoon mogelijk is. Dan is het goed om te zien dat bedrijven zoals Albert Heijn het initiatief nemen om hieraan bij te dragen. Als gemeente bieden we graag de helpende hand, bijvoorbeeld in het vergunningenproces of door te kijken welke subsidies beschikbaar zijn.”