Eerste Kamer stemt in met Wet Arbeidsmarkt in Balans

Onze whitepaper gaat in op de gevolgen van de nieuwe wet voor organisaties

29-05-2019  In de eerste Kamer heeft een meerderheid dinsdag ingestemd met de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans. De nieuwe wet zorgt ervoor dat het verschil tussen vaste en flexibele arbeid kleiner wordt. Zo wordt het aantrekkelijker om werknemers in vaste dienst te nemen door de ww-premie voor deze groep te verlagen. Voor flexibele krachten daarentegen gaat de ww-premie omhoog.

Een andere wijziging is dat werknemers vanaf de eerste werkdag recht hebben op een ontslagvergoeding in plaats van de twee jaar die nu geldt. Tegenover het duurdere flexwerk staat wel dat werkgevers iets meer ruimte krijgen om arbeidscontracten sneller te beëindigen. De termijn om tijdelijke contracten te geven gaat van twee naar drie jaar. Daarnaast komt er de zogenoemde cumulatieve ontslaggrond, waarbij kort gezegd meerdere factoren optellen tot één ontslaggrond, waardoor ontslag minder omslachtig moet worden gemaakt.

De meeste maatregelen in de wet gaan volgend jaar in. Weten hoe het precies zit en wat de gevolgen zijn voor jouw organisatie? Download onze whitepaper, bel met onze juristen voor advies of kom naar de workshop WAB in de praktijk.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder