16-07-2015  Gisteren werd door het CBR het allereerste T-rijbewijs uitgereikt aan een 16-jarige kandidaat die het rijexamen op een tractor succesvol aflegde.

De jongen liet tijdens het examen zien dat hij deze zogenoemde 'zware voertuigcombinatie' veilig door het verkeer kan loodsen.

T-rijbewijs

Sinds 1 juli van dit jaar is het T-rijbewijs verplicht. Volgens Fred Hoozemans, ledenadviseur bij EVO, heeft het kabinet dit besloten omdat het aantal slachtoffers met deze voertuigen, ondanks de toegenomen algemene verkeersveiligheid, te hoog bleef.

Volgens Hoozemans stelt het CBR dat het besturen van een tractor met aanhangwagen 'een behoorlijke klus is die een gedegen inzicht in het verkeer vereist en waarvoor goede vaardigheden noodzakelijk zijn.'

Ook voor mij?

Bij veel EVO-leden roept dat de vraag op: geldt het T-rijbewijs ook voor mij? Hoozemans legt uit. 'Als 16 en 17-jarigen al in het bezit zijn van het certificaat tractorrijden, krijgen ze tot 1 juli 2016 de tijd om dit certificaat om te wisselen voor een T-rijbewijs. Jongeren van 16 en 17 die dat certificaat niet hebben, of ouderen die nog geen rijbewijs hebben, moeten op examen om het T-rijbewijs te bemachtigen.'

Leden die vragen over heb T-rijbewijs hebben, kunnen contact opnemen met de ledenservice van EVO via 079-3467346 of de blauwe Chat met mij-button rechts onderaan deze pagina.