Eerste Volvo’s uit China arriveren per trein in Gent

Meerdere transporten per week met totaalvolume van 40.000 auto’s per jaar

08-07-2019  Sinds vorige week rijden er geregeld treinen met in China gefabriceerde Volvo’s van Xi'an naar de Gentse treinterminal Kluizendock. Deze bestaan uit een combinatie van containers en dubbeldekwagons die voor een veilig en duurzaam transport moeten zorgen. De nieuwe treinverbinding is gerealiseerd door ARS Altmann en zijn Oostenrijkse partner Intermodal Container Logistics.

De nieuwe spoorverbinding maakt deel uit van de Nieuwe Zijderoute en loopt door Kazakstan, Rusland, Wit-Rusland en Polen. Tussen China en Polen worden de auto’s vervoerd in 40-voetcontainers. Voor het transport van Polen naar België worden overkapte dubbeldekwagons ingezet. Voor het overschakelen tussen Russisch en Europees spoor (dat verschillend van breedte is) heeft ARS Altmann een eigen terminal in Tsjernjachovsk; vlakbij de Russische exclave Kaliningrad. De totale reis duurt zo’n achttien dagen. Voor Volvo zullen er meerdere transporten per week rijden tussen China en Europa met een totaalvolume van circa 40.000 auto’s per jaar.

Export van elektrische auto’s

“Klanten profiteren van de voordelen van treintransport met betrouwbaardere en kortere doorlooptijden. Transport per spoor is ook veel duurzamer dan met zeevracht”, aldus Frank Lehner, directeur Internationalisering bij het in automotive gespecialiseerde Duitse logistiekbedrijf.

“De Chinese automarkt is de laatste jaren van groot belang geworden voor Europese OEM’s [Original equipment manufacturer, red.]. Tegelijkertijd groeit de export van auto’s die in China gemaakt worden door internationale producenten, en de export van elektrische auto’s van opkomende Chinese fabrikanten. Ons doel voor de middellange termijn is de overkapte wagons voor autotransport een vast onderdeel van de transporten op de Nieuwe Zijderoute te maken. Hiervoor zijn wij momenteel in gesprek met potentiële klanten uit Europa en China, maar ook uit Korea en Rusland.”

Foto: ARS Altmann AG Automobillogistik

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder