skipToContentskipToFooter

Lichtpuntjes in een wereldeconomie die nog maar net begint te herstellen van COVID-19

12-03-2021 Egypte, Maleisië, Vietnam, Senegal en Chili verkeren in een goede uitgangspositie om snel te herstellen van COVID-19 en bieden een relatief stabiel politiek klimaat. Bovendien kennen veel van deze markten een groeiende middenklasse, wat kansen biedt in consumentgerichte sectoren. Dit blijkt uit het in februari verschenen rapport 'Veelbelovende opkomende markten in 2021' van Atradius. In dit artikel zoomen wij in op de landen in het Midden-Oosten en Azië.

“Na de wereldwijde recessie van 2020 gloort er dit jaar hoop dat de wereldeconomie de pandemie geleidelijk te boven zal komen. In verschillende opkomende markten doen zich gunstige exportmogelijkheden voor, die duiden op goede groeivooruitzichten. Deze landen staan ook bekend om hun relatief gunstige bedrijfsklimaat en groeimogelijkheden in diverse sectoren”, aldus econoom Theo Smid van Atradius. Aan de hand van drie criteria identificeerde hij Egypte, Maleisië, Vietnam, Senegal en Chili als markten die sterke vooruitzichten bieden. Deze criteria waren:

  1. Een relatief laag aantal COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners;
  2. Het tempo van het bbp-herstel in de nasleep van de COVID-19-crisis;
  3. Stabiele politieke en institutionele omstandigheden.

Het tweede en derde criterium wegen daarbij het zwaarst. De geselecteerde landen scoren binnen hun regio relatief goed op deze criteria.

Egypte: gas, farmaceutica en ICT

Atradius beschouwt Egypte als een veelbelovende markt omdat het politieke landschap zich stabiliseert, er vooruitgang met de hervormingen is geboekt en de bbp-groei beter scoort dan die van de andere landen in de regio. Theo: “Vanaf 2022 convergeert de bbp-groei waarschijnlijk naar het tempo van voor de crisis. Maar Egypte blijft kwetsbaar door de afhankelijkheid van financiering uit de Golfstaten en de grote rol van toerisme.”

De vooruitzichten voor gas, farmaceutica en ICT lijken volgens de econoom gunstiger. “Nieuwe gasvondsten zorgen de komende jaren voor een toename van de gasexport en ondersteunen de ambitie van Egypte een mediterraan gasknooppunt te worden. Ook is het een van de regionale koplopers wat investeringen in hernieuwbare energie betreft. De regering richt zich op de overgang naar een digitale economie en het versnellen van de digitale transformatie van het land, dit biedt kansen voor ICT-bedrijven. De vraag naar farmaceutische producten zal worden gestimuleerd door een groeiende bevolking, wat leidt tot hogere uitgaven voor de gezondheidszorg. De bouwsector profiteert van verschillende infrastructurele projecten in combinatie met de voltooiing van de nieuwe hoofdstad.”

Maleisië: aantrekkelijk ondernemingsklimaat

Maleisië is volgens Theo een van de landen met de beste vooruitzichten dankzij het aantrekkelijke ondernemingsklimaat, de goede infrastructuur en de relatief hooggeschoolde beroepsbevolking. “Dit land scoort goed op het aantal besmettingen en sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en bevindt zich daarmee in een gunstige positie voor een robuuste bbp-groei; voor dit jaar naar 6,2 procent. De regering heeft voor 2021 een krachtig fiscaal stimuleringspakket aangekondigd voor onder meer het uitbreiden van de sociale zekerheid en investeringen in infrastructuur. Dankzij de relatief hoogopgeleide beroepsbevolking heeft het land een sterke positie in de hoogwaardige elektronische industrie. De concurrentiepositie van Maleisië in de maakindustrie wordt nog versterkt door de stijgende lonen in China.”

In het rapport lezen we ook dat de versnelling van de wereldwijde groei 2021 tot een aantrekkelijk jaar maakt voor de exportgerichte sectoren van Maleisië, zoals de elektronicasector, waarbij ook de landbouwsector redelijk veerkrachtig is. Het segment kunststof- en rubberproducenten in de gezondheidszorg deed het uitstekend in 2020 met een groei van 212 procent jaar-op-jaar. Dit is onder meer te danken aan de aanhoudende stijging van de wereldwijde vraag naar rubberen handschoenen en verpakkingen.

Vietnam: regionale uitblinker in export

“Dit land wist in 2020 als een van de weinige landen een recessie te vermijden en de bbp-groei versnelt dit jaar naar verwachting naar 7,7 procent. Vietnam is een van de snelst groeiende ASEAN-economieën en een regionale uitblinker op exportgebied”, aldus Theo. “Het is een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven die laaggeschoolde productie uit China willen verplaatsen. Naast de lage loonkosten profiteert het land van zijn deelname aan diverse handelsovereenkomsten, zoals die met de Europese Unie, en van het beleid dat buitenlandse investeringen bevordert. Het gemak van zakendoen, een punt waarop Vietnam lang achterliep, is de laatste jaren verbeterd.”

Na een moeilijk 2020 heeft de sector transport en logistiek in 2021 weer een sterk groeipotentieel omdat de wereldwijde vraag aantrekt. “Textiel zal naar verwachting profiteren van de grotere wereldwijde vraag en van onlangs gesloten vrijhandelsovereenkomsten. Een krachtige economische expansie en een lage werkloosheid zullen de loonstijging op middellange termijn ondersteunen. De groeiende particuliere consumptie biedt aantrekkelijke kansen voor het bedrijfsleven, waarbij de detailhandel en de sector consumptiegoederen waarschijnlijk een van de belangrijkste begunstigden zijn”, aldus Theo.

Ook de bouwsector profiteert waarschijnlijk van een sterke groei van investeringen en de toegevoegde waarde stijgt in 2021 naar verwachting met 6,7 procent ten opzichte van 2020. Theo: “Na een dip in dat jaar trekt de groei van de toegevoegde waarde in de landbouw in 2021 naar verwachting ook weer aan, wat zicht biedt op een toenemende vraag naar bestrijdingsmiddelen en meststoffen.”

Rapport

Het volledige rapport is gratis te downloaden. Om bedrijven te helpen de belangrijkste uitdagingen te begrijpen en hun weg te vinden in dit nieuwe landschap, organiseert de wereldwijd opererende kredietverzekeraar Atradius een reeks van vier virtuele interactieve evenementen met de titel 'From crisis to opportunity: what is the future of trade?'

Auteur: Gerben J. Sas. Dit artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.