11-11-2014  eHerkenning is vergelijkbaar met de DigiD, alleen dan voor bedrijven. eHerkenning regelt de herkenning en controleert de bevoegdheid van personen die namens een bedrijf een dienst van de overheid willen afnemen. Deze dienst kan variëren van het aanvragen van een dagontheffing voor uw voertuig (zoals op de Maasvlaktes) tot bijvoorbeeld een subsidieaanvraag. Vanaf 1 januari moeten bedrijven dan ook een eHerkenning hebben.

Vijf  niveaus

Voorafgaand aan de aanvraag is goed te weten dat er vijf verschillende betrouwbaarheidsniveaus voor de eHerkenning zijn. Alvorens eHerkenning aan te vragen is het van belang om kritisch te kijken naar welk niveau men nodig heeft. Stap niet te hoog in, maar ook niet te laag. Met niveau EH3 kunnen wel EH1-diensten worden afgenomen, maar niet omgekeerd. De vijf niveaus zijn:

  • EH1    Geschikt voor gemeentelijke diensten als inloggen ondernemersloket, meldingen openbare ruimte en bijvoorbeeld aanvraag afvalcontainer. Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord.
  • EH2    Geschikt voor aanvragen van bijvoorbeeld omgevingsvergunningen, registreren voor gepersonaliseerde portalen en wijzigingen doorgeven. Inloggen op basis van gebruikersnaam en wachtwoord.
  • EH2+   Geschikt voor subsidieaanvragen en toegang tot zorgregister. Inloggen op basis van gebruikersnaam, wachtwoord en token (identificatiecode) of SMS.
  • EH3    Dit niveau is onder andere geschikt om toegang te krijgen tot aanbestedingsdocumenten. Inloggen door middel van gebruikersnaam, wachtwoord en token of SMS.
  • EH4    Met dit niveau kunnen octrooiaanvragen of rechtbankgegevens worden ingezien. Toegang op dit niveau wordt verleend op basis van een PKI certificaat (Public Key Infrastructure, een betrouwbare manier van elektronisch communiceren met de overheid).

Zes aanbieders

De overheid heeft de uitgifte van eHerkenning uitbesteed aan zes bedrijven. Dat zijn: Z login, KPN, CreAim, Connectis, QuoVadis en Digidentity. In tegenstelling tot het verkrijgen van een DigiD, zijn er aan het verkrijgen van eHerkenning kosten verbonden. Die zijn nog niet bekend. De eHerkenning is verder persoonsgebonden.

Meer informatie