14-03-2013  De Vlaamse overheid heeft het Nederlandse eigen vervoerders mogelijk gemaakt meststoffen grensoverschrijdend te vervoeren.

Vóór deze datum mocht dit vervoer alleen worden uitgevoerd door producerende bedrijven met een communautaire vergunning (eurovergunning) en waren bedrijven die meststoffen in België hadden aangekocht gedwongen om voor dit transport een beroepsvervoerder in te schakelen.

Hierdoor werd het transport vaak te duur, omdat voor het vervoer van meststoffen vaak speciale voertuigen moeten worden gebruikt die alleen voor dit doel bruikbaar zijn. Het wrange was dat de Nederlandse eigen vervoerders vaak zelf al de beschikking hadden over zulke voertuigen.

Lobby

Met dit besluit komt een einde aan een jarenlange lobby van EVO-Ledenservice om ook de eigen vervoerder onder de zogenoemde erkenningsregeling te laten vallen die het hen mogelijk maakt meststoffen in België te vervoeren.

Op de website van de Vlaamse Landmaatschappij VLM staan de voorwaarden vermeld waaraan moet worden voldaan voor een erkenning mestvervoer.