15-08-2017  De bestelautomarkt zit in de lift, en het eigen vervoer blijft hierin dominant. Ruim 95 procent van alle bedrijven met één of meer bestelauto’s zijn bedrijven die voor eigen rekening rijden. De eigen vervoerders vervoerden 97 procent van het gewicht aan goederen in bestelauto’s.

Cijfers CBS

De cijfers van het CBS (samengesteld in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) tonen dat er in 2016 ongeveer 800.000 bestelauto’s waren die zakelijk worden gebruikt. De meesten zijn klein in omvang: ruim driekwart heeft slechts één bestelauto in bezit, terwijl één procent er meer dan tien heeft.

Bouw- en servicebedrijven

Het zijn met name de ondernemers in de bouw en de servicebedrijven, zoals reparatie, installatiebedrijven en/of andere dienstverlening op locatie(s) die worden in gezet voor eigen vervoer. Met elkaar vervoerden zij 56 miljoen ton goederen met bestelauto’s (exclusief gereedschap). De post- en pakketbedrijven vervoerden 8 miljoen ton.

15,8 miljard kilometers

De Nederlandse bestelauto’s reden vorig jaar 15,8 miljard kilometers om al deze goederen op de plaats van bestemming te krijgen. Dat is gemiddeld 43 miljoen kilometer per dag. Driekwart van deze kilometers werden afgelegd door de bouw- en servicebedrijven. Opvallend is ook dat het aandeel van het post- en pakketvervoer in afgelegde kilometers 25 procent van alle gereden kilometers is, maar in het vervoerder gewicht bedroeg dit slechts 13 procent van het totaal vervoerd gewicht.

Vrachtwagens

Vergelijken we deze cijfers met het vrachtautowagenpark dan is het aandeel van het eigen vervoer in het vrachtverkeer slechts 22 procent en reden de bestelauto’s bijna driemaal zoveel kilometers als vrachtauto’s.

Meedenken?

Het bestelwagenpark ligt ook beleidsmatig onder een vergrootglas, evofenedex ontwikkelt dit jaar een bestelauto-agenda om hier sturing aan te geven. Wilt u als lid hierover meedenken? Meld u dan aan voor onze bestelauto-expertgroep en u ontvangt een uitnodiging voor de bijeenkomst eind september.

Aanmelden voor expertgroep