Eerste gebruikers van digitale vrachtbrief tekenen digitaal voor goederenontvangst

Nootdorp, 1 december 2014

Een select aantal bedrijven neemt vanaf deze maand het platform TransFollow in gebruik. Transportbedrijf Post & Zonen uit Pijnacker, Van Hooft Transport uit Hoevelaken, Van Vliet Transport  uit IJsselstein, Ben Becker Transport en ESED Logistics (beiden uit Soest) zijn een paar van de eerste bedrijven die starten met TransFollow. TransFollow is het nieuwe digitale standaardprotocol voor de digitale vrachtbrief en vervangt daarmee de ruim 80 jaar oude papieren (CMR) vrachtbrief.

TransFollow start met een bèta-versie om zo gecontroleerd meer en meer verladers en logistieke dienstverleners toegang te geven. Deze periode wordt gebruikt om door praktijkervaring verbeteringen te signaleren. TransFollow is in het eerste halfjaar van 2015 voor iedereen beschikbaar.

Platform TransFollow

TransFollow is het logistieke (achterland) community-systeem van verladersorganisatie EVO, vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en het Nederlandsch Binnenvaartbureau (NBB). Het stelt de logistieke sector in staat om informatie over zendingen digitaal te volgen en te ondertekenen. René Bruijne, directeur van TransFollow:  ‘TransFollow vervangt hiermee de sinds 1918 gestandaardiseerde papieren vrachtbrief ‘het Beurtvaartadres’ met een digitale variant. De ambitie is om deze digitale standaard uit te rollen in heel Europa als digitale CMR-vrachtbrief.’

Mobiele applicaties

Naast besparingen op de verwerkingskosten van de papieren vrachtbrief, creëert het platform ook de mogelijkheid om digitale (mobiele) communicatie in de logistieke keten verder te verbeteren. Dit sluit aan op het toenemende gebruik van mobiele apps in de logistiek. Bedrijven zijn hierdoor in staat om informatie in de logistiek met elkaar te delen, waardoor de Nederlandse logistieke sector voorop loopt in Europa.