Electronic toll zegen voor transportbedrijven

Vanaf dit najaar komt er een tolkastje dat in alle Europese landen werkt.

05-07-2018  Tolkastjes of, zoals ze officieel heten, On Board Units (OBU’s). Transportbedrijven en vervoerders die Europa doorkruisen weten er alles van. België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Hongarije hanteren, de Europese gedachte ten spijt, allemaal hun eigen tolsysteem, met als gevolg dat sommige vrachtauto’s met een woud aan kastjes achter de voorruit rondrijden. Met de introductie van EETS (European Electronic Toll Service) moet dat leed geleden zijn. Ook wordt het verrichten van betalingen er een stuk eenvoudiger op.

Harmonisatie

De diverse landen hebben ieder hun eigen tolsysteem, dat geld vraagt op basis van tijd (vignet) of op basis van afstand, met behulp van een on-board-unit (OBU). Om deze wildgroei aan tolbetalingen binnen Europa te harmoniseren is EETS ontwikkeld, een centraal elektronisch systeem voor tolbetalingen. De Europese Commissie formuleert het beleid en de richtlijnen voor dit systeem. Gert-Jan Breij, managing director van DKV Euro Service Benelux, adviseert om bij de aanschaf van een EETSbox een aantal zaken in de gaten te houden “Controleer of leveranciers EETS-gecertificeerd zijn, of dat hun box van een EETS-provider vandaan komt. En of de boxen al voldoende zijn voorbereid op toekomstige technische eisen. Zo voorkom je dat er mogelijk in de nabije toekomst weer tolboxen moeten worden vervangen. Maar zoek ook uit of een EETS-box echt nodig is. Een bedrijf dat bijvoorbeeld alleen op België rijdt kan ook nog prima uit de voeten met de daar verplichte Satellic Tolbox.”

Box Europe

DKV heeft in samenwerking met T-Systems en Daimler (Toll4Europe) de DKV box Europe ontwikkeld. Die wordt vanaf augustus geleverd en is vanaf november operationeel voor België en de daar gelegen Liefkenshoektunnel. In januari 2019 volgt Duitsland en in het eerste kwartaal 2019 de landen Frankrijk, Spanje en Portugal. Italië is daarna aan de beurt en Oostenrijk, Polen en Hongarije sluiten vooralsnog de rij.

Voordeel voor leden

Leden van evofenedex kunnen tegen gereduceerde tarieven een of meer EETS-boxen aanschaffen, dankzij de samenwerking met DKV Euro Service.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder