16-01-2017 Renault heeft aan Het Autosalon van Brussel de wereldprimeur gegund van de elektrisch aangedreven Master Z.E. De grote bestelbus met een gemiddelde actieradius van 150 kilometer is eind dit jaar leverbaar.

Grote bussen

Elektrische aandrijving leek tot nu toe vooral voorbehouden aan kleinere bestelauto’s, maar nu komen ook de grotere bussen aan de beurt. De Master Z.E. (voor Zero Emission, of te wel nul uitstoot) is een rechtstreekse concurrent van de op de IAA in Hannover aangekondigde Volkswagen eCrafter. Die komt eveneens later dit jaar op de markt.

Marktleider

Renault is met de Kangoo Z.E. marktleider in Europa met elektrisch aangedreven bestelauto’s. “We hebben er sinds 2010 honderdduizend verkocht en ons marktaandeel is 25 procent. Met de lancering van de Master Z.E. hebben we straks vier elektrisch aangedreven bestelauto’s: de Twizy, de Clio, de Kangoo en de Master. Dat kan geen enkel merk ons nazeggen”, aldus Ashwani Gupta, de hoogste baas van de afdeling lichte bedrijfsauto’s bij Renault.

Actieradius

De Master Z.E. heeft hetzelfde batterijpakket als de Kangoo Z.E., maar wel een zwaardere elektromotor, van 57 kW/76 pk. Renault noemt een actieradius van 200 kilometer onder ideale omstandigheden, met in de praktijk waarschijnlijk 130 tot 150 kilometer.

Eind dit jaar

De Master Z.E komt er met laadvolumes die variëren van 8 tot 22 kubieke meter en wordt eind dit jaar leverbaar. Dan wil Renault ook meer zeggen over de prijs, aldus Gupta. De vraag of er ook een elektrisch aangedreven versie van de Renaut Trafic komt laat hij nog even onbeantwoord.