Elektronische uitwisseling vrachtgegevens in Europa stap dichterbij

Afhandeling administratieve processen goedkoper, efficiënter en duurzamer

28-11-2019  De elektronische uitwisseling van vrachtdocumenten in Europa tussen ondernemers, overheden en douaneautoriteiten is een stap dichterbij. Gisteren, woensdag 27 november, hebben het Europees Parlement en de Raad op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een verordening die Europese lidstaten verplicht om vrachtdocumenten digitaal te accepteren.

Volgens evofenedex is dit een belangrijke eerste stap om de afhandeling van administratieve processen goedkoper, efficiënter en duurzamer te laten verlopen. In Nederland en in Benelux-verband wordt al geëxperimenteerd met het digitaal uitwisselen van vrachtgegevens via een digitale vrachtbrief, de e-CMR. Met de 40 miljoen vrachtbrieven die in Nederland jaarlijks worden uitgegeven, kan het digitaal uitwisselen van gegevens voor ondernemers met een logistieke operatie leiden tot een kostenbesparing van 180 miljoen euro per jaar. Daarnaast kan in Nederland de e-CMR worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen doordat deze door de Inspectie Leefomgeving en Transport kan worden uitgelezen.


De Europese harmonisering en verplichting voor overheden en instanties om de vrachtgegevens digitaal te ontvangen, is wat ons betreft daarom een volgende stap in de goede richting. In de komende periode moet de regeling worden uitgewerkt. Naar verwachting wordt de digitale gegevensuitwisseling uiterlijk in 2026 verplicht.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder