”Elk incident moet je slimmer maken”

25 mei: Dag van de gevaarlijke stoffen 2018

28-03-2018  evofenedex houdt vrijdag 25 mei de vijfde editie van de ‘Dag van de gevaarlijke stoffen’. Transportveiligheidsexpert Henk Bril onderschrijft het belang van deze dag, omdat er nog geregeld incidenten met gevaarlijke stoffen voorkomen. “Als er een tijdje niets gebeurt, kan je scherpte verloren gaan.”

Nederland is een van de veiligste landen op het gebied van werken met gevaarlijke stoffen. Desondanks geeft Henk Bril, transportveiligheidsexpert bij Sabic, aan dat een veiligheidsinspectie altijd goed is. “Een frisse blik, van iemand buiten je organisatie bijvoorbeeld, helpt je scherp en alert te houden. Het zorgt dat je je ogen openhoudt voor risico’s.” De Dag van de gevaarlijke stoffen 2018 heeft daarom als thema ‘Incidenten: wat nu als het toch mis gaat?’

Pech of geluk

Bril geeft aan dat de factor pech of geluk van invloed blijft, maar verwacht dat ondernemers blijven leren van (bijna-)incidenten. “Met elk (bijna-)ongeluk worden we een beetje slimmer. Toch zullen er altijd onverwachte gebeurtenissen tot ongelukken leiden. Het vorige ongeluk voorkomen lukt nog wel, maar het volgende ongeluk voorkomen is andere koek.” In zijn keynote tijdens de Dag van de gevaarlijke stoffen gaat hij in op verschillende incidenten en het beleid dat daaruit ontwikkeld is.

Simulatieomgeving

Bijvoorbeeld een andere wijze van werken of een andere stof in de fabriek introduceren moeten er toe leiden dat er opnieuw naar de risico’s wordt gekeken, stelt Bril. Om deze reden is G4S gekozen als gastheer van de Dag van de gevaarlijke stoffen. G4S is marktleider op het vlak van veiligheidstrainingen. Hun locatie beschikt over een trainingscentrum met realistische simulatieomgevingen, waaronder een tankstation. Kortom: een inspirerende plek waar deelnemers door presentaties en praktijkervaringen worden meegenomen in de wereld van incidenten met gevaarlijke stoffen.

Hands-on workshops

Tijdens de gevaarlijkestoffendag geven ervaringsdeskundigen hands-on tips en tricks tijdens vier workshops. Alle workshops staan in het teken van het veilig werken met gevaarlijke stoffen en het voorbereiden op mogelijke incidenten. Denk daarbij aan een bedrijfsbeveiligingsplan en een intern protocol. Ook wordt aandacht besteed aan de campagne ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’ van Inspectie Sociale Zaken en Welzijn, het Europees Agentschap voor gezond en veilig werken (EU-OSHA) en onder andere evofenedex. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op dagvandegevaarlijkestoffen.nl.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder