Erasmus en Fontys doen onderzoek naar self assessment bij douaneaangiftes

Enquête invullen kan tot 6 december 2019

20-11-2019  De Erasmus Universiteit Rotterdam en Fontys Hogeschool doen momenteel onderzoek naar de kansen die invoering van self assessment, zoals benoemd in artikel 185 en 186 van het Douanewetboek van de Unie, zouden kunnen bieden. Door middel van gesprekken in het werkveld is hiervoor een ‘ideaal’ concept ontwikkeld. Om de vraag te beantwoorden of dit concept daadwerkelijk interessant is voor het bedrijfsleven, houden de onderzoekers een enquête.

Op dit moment beperken de gedelegeerde verordening, artikel 151 en 152, en de uitvoeringsverordening, artikel 237 van het Douanewetboek van de Unie (DWU) het gebruik van self assessment (SA). Het onderzoek moet in kaart brengen wat de wensen van het bedrijfsleven zijn, wat de aan SA verbonden kansen en risico’s zijn en hoe de wet aangevuld dan wel veranderd moet worden om het ontwikkelde concept te implementeren.

Ongehinderde logistiek

Het basisidee achter het ontwikkelde concept is de bewezen betrouwbaarheid van een economische operator. Zodra goederen aangegeven zijn voor self assessment, bevinden deze zich in het zogeheten ‘SA-regime’. De operator mag dan de niet-Unie goederen vervoeren, opslaan, bewerken en in het vrije verkeer brengen zonder dit tussentijds aan te geven bij de Douane. SA kan opgevolgd worden door andere regelingen, zoals transit en wederuitvoer bij verkoop. In het DWU is SA gepositioneerd als een vereenvoudiging voor aangiften, maar in dit concept is het een soort speciale douaneprocedure waarvoor een aangifte gedaan kan worden. Het SA-bedrijf is een Authorised Economic Operator in het kwadraat (AEO²) en profiteert maximaal van ongehinderde logistiek en betrouwbare doorlooptijd aan de grens.

Klik hier voor meer informatie en het invullen van de enquête. Invullen kan tot 6 december 2019.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder