Raadpleeg de geüpdatete Brexit-wegwijzer

Leestijd 3 minuten

15-1-2021  In de eerste weken na de brexit zijn veel zaken goed gelopen maar een aantal processen verdient nog extra aandacht. Als evofenedex hebben wij regelmatig contact met de Nederlandse en Britse overheid. Zo hebben we de autoriteiten deze week bericht over problemen met veterinaire documenten vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK). Onjuiste behandeling daar kan namelijk leiden tot grote problemen in de Europese Unie. Zeker met de verwachte toenemende handelsvolumes komende weken en de zorgwekkende COVID-19-situatie in het VK, is het belangrijk dat de afgesproken procedures zo goed mogelijk worden gevolgd.

Deze procedures zijn onder andere te vinden in onze Brexit-wegwijzer en ons opleidingenaanbod. Op basis van de ervaringen in de praktijk hieronder een aantal aandachtspunten en bijbehorende praktische tips.

Tip 1: doe DEFRA-NVWA aangiftes in het Engels

De Britse Voedsel- en Warenautoriteit heeft moeite met het juist interpreteren van aangiftes in het Nederlands. De afgelopen weken heeft gebruik van de Nederlandse taal geleid tot vertraging van de zendingen. Wij raden daarom aan gebruik te maken van de Engelse taal.

Tip 2: tijdig versturen uitvoeraangifte

Ook is het regelmatig voorgekomen dat uitvoeraangiften op een laat tijdstip werden gedaan. In veel gevallen is het de exporteur (verlader) die de aangifte doet. Om te garanderen dat de zending meekan met het veer, is het belangrijk dat de uitvoeraangifte tijdig wordt verstuurd.

Tip 3: aangifte lege verpakkingsmiddelen

Voor uit het VK terugkerende lege verpakkingsmiddelen is een aangifte verplicht. Dit kan een mondelinge aangifte zijn. Deze aangifte wordt gedaan door de veerbootmaatschappij, hiervoor is de juiste informatie vereist. De laatste weken werd geconstateerd dat er geen informatie aan de veerbootmaatschappij werd aangeleverd over lege verpakkingsmiddelen. Om het proces goed te laten verlopen, moet informatie over lege verpakkingsmiddelen zo snel mogelijk worden doorgegeven aan de veerbootmaatschappij.

Tip 4: nauwkeurige Entry Summary Declaration

In de eerste 2 weken van het nieuwe jaar constateerden de veerboten dat de entry summary declaration (ENS) vaak niet nauwkeurig is. Vaak gaat het dan om de hoeveelheden. Onjuistheden kunnen leiden tot administratieve lasten voor de betrokkenen na het transport. De veerbootmaatschappij moet hoeveelheden controleren en hierop acteren.

Tip 5: gebruik gemeenschappelijk douanevervoer

Het gebruik van gemeenschappelijk douanevervoer vermindert de druk aan de grens, dicht bij de veerbootterminal. Bedrijven die gebruikmaken van douanevervoer doen er verstandig aan het document direct op te stellen bij vertrek van de zending vanuit het VK. Je kunt daarvoor terecht bij een bevoegd douanekantoor. Dat is niet nodig als de verzender een ‘toegelaten afzender’ is.

Tip 6: werkwijze voor goederen vanuit NL via VK naar Ierland

Goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie kunnen met toepassing van de regeling douanevervoer vanuit Nederland via het VK naar Ierland worden overgebracht (en andersom). Zie ook tip 5 en de Brexit-wegwijzer. Om zonder tussenkomst van de douane de goederen te kunnen ontvangen binnen een bedrijf of rechtstreeks te verzenden, is een aparte vergunning toegelaten afzender/geadresseerde vereist.

‘Versterk eerlijke handel’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder