21-12-2012  De Europese verladersorganisatie ESC pleit voor een wettelijke deadline voor het aanleveren van verschepingsinstructies in de containerlijnvaart.

Voorstel

Het voorstel volgt op plannen van de Internationale Maritieme Organisatie om het verlies van containers op zee tegen te gaan. Volgens het ESC zorgt het instellen van een deadline voor het aanleveren van de inhoud en het gewicht van containers voor minder roll-overs en betere laadplannen.

Onderzoek

Het voorstel van de Europese verladers komt voort uit de discussie over ongelukken met containers veroorzaakt door onjuist geregistreerde containergewichten. Uit onderzoek blijkt dat de gewichtsgegevens die gebruikt zijn voor het opstellen van een laadplan van het schip vaak niet overeenkomen met hetgeen er werkelijk in de containers zit. Dit zou leiden tot schipbreuken en het verlies van containers op zee.

Consequenties

ESC wil dat alle informatie over de inhoud en het gewicht van containers bij de rederij wordt aangeleverd voordat het laadplan wordt gemaakt. Een wettelijke deadline zou daar bij helpen. Als niet aan de deadline wordt voldaan dan gaat de container niet mee.