De gewijzigde invoerrechten vind je in de Market Acces Database

Leestijd 2 minuten

28-05-2020  De handelsrelatie tussen de Europese Unie (EU) en Turkije verloopt al jaren stroef. In reactie op COVID-19 heeft Turkije voor een aantal producten van oorsprong uit derde landen de invoerheffingen verhoogd. Deze komen bovenop eerdere verhogingen. Ook worden oorsprongsverklaringen van EU-exporteurs gevraagd, ook al waren producten al in het vrije verkeer gebracht. evofenedex heeft dit onder de aandacht van het ministerie van Buitenlandse Zaken gebracht. De European Shippers’ Council (ESC) riep de Europese Commissie op de markttoegangsproblemen bij Turkije te adresseren.

Turkije vormt samen met de EU een douane-unie. Om goederen naar Turkije te exporteren, is volgens de onderlinge afspraken alleen een ATR-document nodig. Dit document geeft informatie over de herkomst van de goederen en zorgt er ook voor dat in Turkije geen invoerrechten zouden mogen worden geheven. Turkije heeft echter tijdelijk voor een aantal producten van oorsprong uit derde landen de invoerheffingen verhoogd. Zie voor meer informatie en een overzicht van producten de Market Access Database van de Europese Commissie.

Godfried Smit, secretaris-generaal van de ESC, stelt: “Turkije gebruikt de huidige coronacrisis voor politieke doeleinden om de handelsrelatie met de EU verder op scherp te zetten. De Europese Commissie moet hierop acteren omdat onze leden hier veel nadeel van ondervinden door extra kosten, administratieve lasten en onzekerheden.”

Comité Markttoegangsbelemmeringen

Iedere maand bespreken vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en het Europese bedrijfsleven met de Europese Commissie (DG TRADE) veelvoorkomende handelsbelemmeringen met landen buiten de EU. Vandaag, donderdag 28 mei, vindt weer het maandelijkse Comité Markttoegangsbelemmeringen plaats. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gesproken over de voornaamste markttoegangsproblemen in Turkije.

Meldpunt handelsbelemmeringen

Leden van evofenedex kunnen voor vragen terecht bij onze ledenservice, bereikbaar via: 079 34 67 346. Via het Meldpunt Handelsbelemmeringen kunnen bedrijven het ministerie van Buitenlandse Zaken berichten over handelsbelemmeringen in derde landen buiten de EU: handelsbelemmeringen@minbuza.nl.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder