30-07-2015  De Europese Verladersorganisatie (ESC) heeft de Europese Commissie opgeroepen Turkije te laten stoppen met het opleggen van extra douaneheffingen aan Europese bedrijven.

Extra heffing

Op grond van een handelsakkoord tussen Turkije en de EU  kunnen de meeste goederen uit de EU zonder betaling van douanerechten in Turkije op de markt gebracht worden. In de loop van dit jaar heeft Turkije echter op steeds meer goederen zoals schoenen, textiel, chemicaliën, medicijnen, rundvlees en alcoholische producten een extra heffing opgelegd. Deze heffing moet ten goede komen aan de Turkse economie.

protectionistisch karakter

Volgens Policy Manager Godfried Smit van ESC dragen de maatregelen een duidelijk protectionistisch karakter. De EU deelt de mening van ESC maar heeft tot dusverre te weinig gedaan om een einde aan de schending van het akkoord te maken. ESC heeft aangeboden met hulp van een aantal gedupeerde leden de schade inzichtelijk te maken.

Groot belang

Smit zegt hierover: “Het is van groot belang dat we de omvang van het probleem duidelijk krijgen, dat legt druk op de Commissie om echt werk te maken van dit probleem.”

Oproep

Smit roept EVO-leden die last hebben van de Turkse maatregelen op zich bij hem te melden: g.smit@europeanshippers.eu, 0031793467233.