EU en Chili starten onderhandelingen moderniseren handelsakkoord

De Nederlandse export naar Chili sinds 2008 bijna verdrievoudigd

24-11-2017  Op 16 november startte de eerste onderhandelingsronde tussen de EU en Chili over het moderniseren van het huidige handelsakkoord. Volgens Eurocommissaris van Handel, Cecilla Malmström leidt een gemoderniseerd akkoord tot meer handel en werkgelegenheid in de EU. evofenedex juicht de start van de onderhandelingen toe en stelt dat een gemoderniseerd handelsakkoord de handel met Chili verder vereenvoudigt.

Moderniseren

In het nieuwe akkoord willen de onderhandelaars onder meer aanvullende afspraken opnemen over betere samenwerking en kennisdeling tussen de EU en Chili en meer steun aan MKB-bedrijven. De tweede onderhandelingsronde vindt begint 2018 plaats. Gemiddeld genomen duren de onderhandelingen over een handelsakkoord zes jaar.

Exportgroei

Het handelsakkoord uit 2003 heeft de EU en Nederland in het bijzonder forse exportgroei en banen opgeleverd. Zo is de Nederlandse export naar Chili sinds 2008 bijna verdrievoudigd (van 222 miljoen naar 600 miljoen euro in 2016). De verwachting is dat de Nederlandse export dankzij het gemoderniseerde akkoord verder kan groeien.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder