EU en Mercosur-landen stap dichterbij handelsakkoord

Een handelsakkoord met een groep Zuid-Amerikaanse landen zorgt voor groei werkgelegenheid

07-03-2018  De EU en de Mercosur-landen boeken vooruitgang in de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen beide regio’s. Dat laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) weten naar aanleiding van berichtgeving van de Europese Commissie.

Onze vereniging juicht een dergelijk akkoord toe en roept de politiek op om de onderhandelingen te versnellen. Een handelsverdrag is goed voor het Nederlandse bedrijfsleven en zorgt voor groei van de werkgelegenheid.

Samenwerkingsverband Zuid-Amerika

Mercosur, opgericht in 1991, is een economisch samenwerkingsverband waarin de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Uruguay zich hebben verenigd. Sinds 2016 is het lidmaatschap van Venezuela geschorst en is het land uitgesloten van de onderhandelingen. Chili, Colombia, Ecuador, Peru, Suriname en Guyana zijn geassocieerde leden. Mexico en Nieuw-Zeeland zijn observerend lid. Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen.

Afspraken maken

Tijdens de onderhandelingen schreven de twee partijen teksten over de exporterende wijnen en alcoholische dranken uit de Mercosur-regio. Zo exporteren landen als Argentinië en Chili veel wijnen richting Europa. Ook praatte men over de definitie van de oorsprong van vis, textiel- en landbouwproducten en onderhandelden zij over markttoegang voor buitenlandse bedrijven. In de volgende onderhandelingsronde willen de twee partijen zich richten op afspraken over de handel van machines, schoenen, ijzer, staal, glas en papier. De grootste obstakels vinden zich op dit moment op het gebied van markttoegang. Mercosur heeft grote belangen op het gebied van rundvlees en ethanol en de EU ziet graag een verbeterd bod op auto-onderdelen, zuivel, diensten en aanbestedingen.

Meer kansen

Volgens ons zorgt een handelsakkoord voor een groei van de Nederlandse export en werkgelegenheid. Dankzij een handelsakkoord bieden de markten van de Mercosur-landen nog meer kansen voor Nederlandse ondernemers. Brazilië is op dit moment de grootste exportmarkt van Nederland in Zuid-Amerika, goed voor een jaarlijkse export van 3,3 miljard euro aan goederen tegenover een import 4,2 miljard euro.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder