EU en Mercosur-landen versnellen gesprekken over handelsakkoord

Vrije handel bevorderen

25-10-2017. De EU en de Mercosur-landen intensiveren de onderhandelingen over een handelsakkoord. De Europese commissie laat weten dat tijdens de veertiende onderhandelingsronde, eerder deze maand in Brazilië, op tal van onderwerpen voortgang is geboekt. evofenedex vindt het positief dat de volgende onderhandelingsronde begin november plaatsvindt en roept beide kampen op om snel tot een akkoord te komen.

Vrije handel bevorderen

Mercosur, opgericht in 1991, is een economisch samenwerkingsverband waarin de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay, Venezuela, Bolivia en Uruguay zich hebben verenigd. Chili, Colombia, Ecuador, Peru, Suriname en Guyana zijn geassocieerde leden. Mexico en Nieuw-Zeeland zijn observerend lid. Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen.

Markttoegang

Tijdens de recente onderhandelingen is onder meer onderhandeld over regels van oorsprong, technische handelsbarrières en markttoegang.

Kansen

Volgens evofenedex zorgt een akkoord voor eenvoudiger handel tussen de EU en de Mercosur-landen, waardoor de Nederlandse export én werkgelegenheid verder kan groeien. Dankzij een handelsakkoord bieden de markten van de Mercosur-landen nog meer kansen voor Nederlandse ondernemers.

De grootste

Brazilië is op dit moment de grootste exportmarkt van Nederland in Zuid-Amerika, goed voor een jaarlijkse export van rond de drie miljard euro aan goederen tegenover een import van zo’n vier miljard euro.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder