EU en Mexico maken handel makkelijker

Handelsbelemmeringen tussen de Europese Unie en Mexico weggenomen

24-4-2018  De Europese Unie en Mexico hebben maandag een beginselakkoord getekend voor verdergaande verbetering van de handelsrelatie. Dat is goed nieuws voor Nederlandse exporteurs.

Met het bereikte beginselakkoord wordt de handelsrelatie tussen de EU en Mexico op modernere leest geschoeid, waarbij de meeste van de resterende handelsbelemmeringen worden weggenomen. Dat biedt kansen voor de Nederlandse im- en export.

Miljarden aan handel

Nederlandse bedrijven importeren jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan goederen uit Mexico en exporteren voor 2,3 miljard aan goederen naar het Midden-Amerikaanse land. Sinds de vorige handelsovereenkomst tussen de EU en Mexico in 2000 in werking trad is de handel tussen de EU en Mexico jaarlijks met zo'n 8 procent toegenomen. In totaal is de handel sindsdien gegroeid met 148 procent. Met dit nieuwe handelsakkoord worden de handelsrelaties verder vergemakkelijkt.  

Goedkeuring

Op basis van het bereikte beginselakkoord zullen onderhandelaars van beide partijen blijven werken aan een oplossing voor de resterende technische vraagstukken. Hierna zal de overeenkomst ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De uitvoer van landbouwproducten uit de EU, bijvoorbeeld pluimvee, kaas, chocolade, pasta en varkensvlees, zal naar verwachting het meest baat bij hebben bij dit akkoord.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder