01-02-2017  De Europese Unie en Mexico willen snel een beter vrijhandelsakkoord en hebben daarvoor twee extra gespreksronden ingelast. De stap lijkt een reactie op het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, op te zeggen.

Zorgwekkend

,,We zijn getuige van een zorgwekkende toename van protectionisme in de wereld’’, aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström en de Mexicaanse minister Ildefonso Guajardo van Economische Zaken. Zij willen de vorig jaar begonnen onderhandelingen versnellen om eerder de vruchten te kunnen plukken van een nieuw akkoord.

‘Modernisering’

De extra gespreksrondes vinden plaats in april en juni. Tussendoor ontmoeten Malmström en Guajardo elkaar in Mexico City om de onderhandelaars een duwtje te geven. De ,,modernisering'' van het bestaande vrijhandelsverdrag FTA uit 2000 zorgt volgens het duo voor meer banen en groei. De waarde van de jaarlijkse onderlinge handel groeide tussen 2005 en 2015 van 26 miljard naar 53 miljard euro.

Noord-Amerika

Als president Trump, die vorige week een streep zette door het handelsverdrag TPP tussen Noord-Amerika en Azië, ook het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA opnieuw ter discussie stelt, heeft dat mogelijk grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven.

Eenvoudiger handel

Veel bedrijven in Nederland exporteren bijvoorbeeld naar Canada en ondernemen vanuit daar ook in Mexico en de Verenigde Staten. evofenedex maakt zich daarom juist hard voor eenvoudiger handel met Noord-Amerika. Een goed handelsverdrag dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is volgens evofenedex goed voor de handel en productie in Nederland.

Bron: ANP / evofenedex