07-08-2015  De EU en Vietnam sloten op 4 augustus een akkoord op hoofdlijnen over vrijhandel tussen beide landen. Met dit akkoord hebben Europese exporteurs en investeerders makkelijker toegang tot de Vietnamese markt met ruim 90 miljoen consumenten. Door het verdrag verdwijnen op termijn de meeste importtarieven en wordt regelgeving gestroomlijnd.

Niet-tarifaire afspraken

Behalve over importtarieven, hebben de EU en Vietnam ook afspraken gemaakt over het wegnemen van niet-tarifaire handelsbelemmeringen. Zo zal Vietnam verschillende financiële diensten, telecommunicatie, transport en koeriersdiensten liberaliseren. Ook zijn er afspraken gemaakt over overheidsaanbestedingen en bevat de overeenkomst een belangrijke paragraaf over douaneprocedures. Een volledig overzicht van de afspraken staat op de site van de Europese Commissie.

EVO en Fenedex

EVO en Fenedex hebben positief gereageerd op het vrijhandelsverdrag met Vietnam. Vietnam is een sterk groeiende markt, waar kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. De export vanuit Nederland in 2014 bedroeg 540 miljoen euro, vooral op het gebied van levensmiddelen, transportmiddelen, elektrische apparaten en medicijnen. Nederland is de derde handelspartner van Vietnam binnen de EU.

Vervolg

Nu het akkoord op hoofdlijnen gesloten is, gaan de onderhandelingsteams de komende tijd de laatste technische punten uitwerken. Daarna zal worden overgegaan tot juridische controle en goedkeuring van het akkoord. De verwachting is dat het akkoord niet voor 2017 in werking treedt.