01-09-2016  De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel om geld vrij te maken voor beveiligde parkeerplaatsen langs de grote Europese snelwegen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) had hiervoor een amendement ingediend in het kader van de begrotingsonderhandelingen voor 2017.

Overnachten

“Chauffeurs worden soms bedreigd of hebben te maken met insluipers, zoals bij Calais”, aldus Van Dalen. “Bovendien dwingt de strenge rij- en rusttijdenwet chauffeurs re vaak om te overnachten op ongure plaatsen. Dat moet echt veranderen.” EVO, dat zich in Nederland en Europa al langer hardmaakt voor meer veilige parkeerplaatsen voor vrachtauto’s, staat achter het voorstel.

Budget

Het voorstel moet nog worden beoordeeld door de commissie die gaat over de begroting van komend jaar. Als ook deze EP-commissie instemt, wordt het plan onderdeel van het budget-standpunt van het Europees Parlement. Het Parlement onderhandelt vervolgens met de lidstaten over de manier waarop het geld voor 2017 precies wordt verdeeld.