EU-Mobiliteitspakket lost chauffeurstekort niet op

Europese afspraken bieden enige vooruitgang, maar geen volledige oplossing

04-12-2018  De Raad van Europese transportministers heeft maandag overeenstemming bereikt over een nieuw pakket aan maatregelen voor het wegtransport in Europa. Wij zien in de voorstellen vooruitgang, maar vooralsnog geen snelle oplossing voor het toenemende chauffeurstekort in de wegtransportsector. Dat is een gemiste kans.

“Dit voorstel biedt meer handvatten om chauffeurs die door heel Europa rijden eerlijk te betalen.Naar het loon van het land waar zij hun werk doen”, aldus onze algemeen directeur Machiel van der Kuijl. "Dat is natuurlijk goed nieuws voor alle chauffeurs die door heel Europa de goederen van onze leden distribueren."

Niet ver genoeg

“Er zitten echter nog wel aanvullende maatregelen in de voorstellen van de Raad die de inzet van buitenlandse chauffeurs in Europa nodeloos bemoeilijken, en dat is jammer. Want daarmee helpt Europa ons niet het capaciteitstekort in het wegtransport te verminderen. Nu blijven teveel goederen op de laaddocks, de kade en in de hangars staan omdat er geen chauffeurs zijn die die goederen kunnen vervoeren. Door het rijden van binnenlandse ritten door buitenlandse chauffeurs - tegen eerlijk loon - te vergemakkelijken hadden de Europese transportministers het bedrijfsleven echt een dienst bewezen”, zegt Van der Kuijl.

Het Europees Parlement is nu aan zet om de door de Raad voorgestelde maatregelen te bespreken. Wij gaan die parlementaire besluitvorming, via de European Shippers Council, nauwlettend volgen.  

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder