EU reageert hard op importheffingen VS

Trump ontketent handelsoorlog met heffingen op staal en aluminium

01-06-2018  Vanaf vandaag geldt in de Verenigde Staten (VS) een importtarief op staal en aluminium uit Europa, Mexico en Canada. Hiermee voert de Amerikaanse president Trump de eerder uitgestelde heffingen toch door. De getroffen gebieden reageren ontsteld.

Begin maart kondigde president Trump importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan, die later die maand zouden moeten ingaan. Dankzij bemiddeling door onder meer EU-commissaris Malmström (Handel) werden de heffingen uitgesteld tot eind mei. Ondanks de druk uit de EU en de buurlanden van de VS heeft Trump de heffingen nu toch doorgevoerd. In een reactie sprak voorzitter Juncker van de Europese Commissie van “puur protectionisme”. Malmström vroeg zich af of dit de manier is waarop je met bondgenoten zaken doet.

Tegenmaatregelen

De Europese Commissie reageert zoals het vooraf al had aangekondigd te gaan doen. Allereerst gaat de EU de protectionistische maatregelen aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De geschillenprocedure kan makkelijk een jaar duren, maar Europa vindt het belangrijk de internationale handelsregels te volgen.
Daarnaast komt de Commissie met een vergeldingsmaatregel, gericht op Amerikaanse producten, waaronder bourbon, motorfietsen en sinaasappelen. De lijst met goederen is op 18 mei bij de WTO neergelegd.

Ook buurlanden Canada en Mexico reageren hard op de heffingen door de VS. De Canadese premier Trudeau kondigde op Twitter dollar-for-dollar tarieven aan voor goederen afkomstig uit de VS. De aangekondigde heffingen zouden moeten ingaan op 1 juli.
Mexico liet donderdag al weten heffingen in te voeren op de import van onder meer varkensvlees, fruit en staal. Volgens het Mexicaanse agentschap voor de staalindustrie Canacero zijn deze heffingen niet toereikend om de Mexicaanse economie te beschermen. De regering zou net als Canada “gespiegelde heffingen” in moeten voeren.

Handelsoorlog

Directeur evofenedex Bart Jan Koopman vreest voor een domino-effect en de opmaat naar een brede handelsoorlog. “De respons bij dit soort protectionistische maatregelen is meestal om met gelijke munt terug te betalen. Ook al is zo’n reactie mogelijk onontkoombaar, het resultaat is voor alle betrokken landen desastreus en betekent het verlies van banen en handel. Handelsoorlogen kennen alleen maar verliezers.”

Impact

Hoewel de staalexport naar de VS volgens specialisten maar een half procent van de totale handelsstroom tussen de EU en de VS uitmaakt, kunnen de heffingen individuele bedrijven hard raken. Bovendien is er de vrees dat het niet bij deze heffingen blijft. Trump kondigde eerder al heffingen aan op zonnepanelen en wasmachines uit Azië en sprak ook al eens zijn ongenoegen uit over de hoeveelheid Mercedessen in de straten van Washington.
Los hiervan is Brussel onthutst over de vijandige behandeling die het van de handelspartner en militaire bondgenoot krijgt.

De lijst met getroffen staal- en aluminiumproducten werd al in maart door de Amerikaanse overheid gepubliceerd.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder