05-11-2013  De samenstelling van een lijst ontwikkelingslanden die profiteren van gunstige voorwaarden bij afzet van hun producten aan de Europese Unie, gaat veranderen. Dat betekent dat importeurs in de EU vanaf 1 januari 2014 in sommige gevallen hogere tarieven moeten betalen.

Handelsvoordelen

Sinds 1971 verleent de Europese Unie handelsvoordelen aan ontwikkelingslanden, via het zogeheten Algemeen Preferentieel Stelsel (APS). In de praktijk betekent dit dat importeurs lagere invoerrechten betalen als zij producten invoeren uit bepaalde ontwikkelingslanden.

Wereldbank

Vanaf 1 januari 2014 echter zal de samenstelling van deze lijst ingrijpend veranderen. Het nieuwe APS is er volgens de EU op gericht om de meest kwetsbare landen te helpen. Landen die het goed doen, zijn van de lijst gehaald. Zo zal Thailand per 1 januari 2015 buiten het APS vallen, omdat het land in 2013 voor het derde achtereenvolgende jaar als hoger middeninkomensland worden gekenmerkt door de Wereldbank.

Producten

Maleisië en Brazilië vallen al vanaf 1 januari 2014 van de lijst, waardoor ondernemers die producten invoeren uit deze landen vanaf die datum weer normale tarieven zullen moeten betalen.

Bekijk de volledige landenlijst per 1 januari 2014

Bekijk de nieuwe APS-verordening

De Europese Commissie geeft ook meer informatie over de nieuwe verordening