EU verlengt sancties Rusland tot juli 2018

Wij raden bedrijven aan hun huiswerk op orde te hebben

15-12-2017  De Europese Unie (EU) heeft de bestaande economische sancties tegen Rusland met zes maanden verlengd. De sancties, die eind januari zouden aflopen, gelden daarmee tenminste tot juli 2018. Ondanks deze sanctieregels, kunnen bedrijven er nog prima zaken doen. Wij adviseren im- en exporteurs de sanctiewetgeving goed na te leven en hun huiswerk te doen als ze de Russische markt willen betreden.

Verlenging

Bedrijven die zaken doen in Rusland moeten zich sinds 2014 houden aan de sanctiewetgeving. De EU stelde de sancties in als reactie op de Russische annexatie van de Krim. De sancties betekenen dat bedrijven geen zaken mogen doen met bepaalde Russische personen die op de sanctielijst staan. Ook geldt een verbod van im- en export van bepaalde goederen. Het gaat dan om militaire goederen of goederen die mogelijk voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, de zogeheten ‘dual-use’ goederen. Voor bepaalde goederen is een vergunning nodig.

Groei

Ondanks deze sancties ontdekken steeds meer Nederlandse im- en exporteurs de Russische markt. In de eerste helft van het jaar groeide de Nederlandse export naar Rusland met ruim een derde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2016 exporteerden Nederlandse bedrijven in totaal voor zo’n 4,3 miljard euro aan goederen naar Rusland. De verwachting is dat dit jaar fors meer geëxporteerd wordt. Met name de export van kassen, (landbouw)machines en trucks zit in de lift.

Voorbereiden

Wij raden bedrijven aan hun huiswerk op orde te hebben bij het betreden van de Russische markt en de sancties goed na te leven. Onder meer het ‘Handboek Rusland’ van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan daarbij helpen.

Forse boetes

Overtreden van de sancties kan forse boetes en zelfs gevangenisstraf opleveren. Onlangs werd een Nederlands bedrijf nog veroordeeld tot 80.000 euro geldboete voor overtreden van de sancties. Neem voor advies contact op met onze ledenadviseurs. Begin volgend jaar organiseren wij wederom een training over naleven van de sanctieregels.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder