22-03-2016  Staatssecretaris Dijksma stuurt via Brussel en Schiphol aan op verbetering van de luchtvaartvoorzieningen in Nederland. Dat bleek vanmiddag uit de antwoorden die Dijksma gaf op vragen van D66 Kamerlid Belhaj.

Aangekondigde acties

Het D66 Kamerlid maakt zich zorgen over aangekondigde acties in de luchtvaartsector tegen maatschappijen uit het Midden Oosten. De staatssecretaris zei begrip te hebben voor de zorgen die bestaan over de maatschappijen uit het Midden Oosten.

Gelijk speelveld

De staatssecretaris zei dat ze wil dat de Europese Unie in onderhandelingen met de Golfstaten over landingsrechten aanstuurt op een gelijk speelveld. Zij wil dit vastleggen gedurende het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tegelijkertijd werkt zij aan het verbeteren van de concurrentiepositie van Schiphol.

Actieagenda

Volgens Dijksma komt er in april een actieagenda Schiphol naar de Kamer toe. EVO werkt nu samen met het ministerie om de belangen van handels- en productiebedrijven in de actieagenda te verankeren. Daarnaast pleit EVO voor een gelijk speelveld tussen luchtvaartmaatschappijen op een mondiaal niveau voor een eerlijke en duurzame concurrentie.