Europa stelt aanpassing dossiers cabotage en detachering uit

De ideeën van de transportministers en het Europees parlement lopen nog te sterk uiteen

15-06-2018  De Europese ministers van transport en het Europees parlement hebben besloten de aanpassing van de cabotage- en detacheringsregels voor transport aan te houden. Er bleek te veel verschillen te bestaan tussen de transportministers onderling en tussen minister en de transportcommissie van het  parlement. Dit betekent dat besluitvorming over nieuwe regels wordt uitgesteld.

Nieuwe plannen

Hoe lang het uitstel zal duren, hangt onder meer af van het Oostenrijkse voorzitterschap per 1 juli. Het uitstel kan ook nog leiden tot afstel en het maken van nieuwe plannen. Dit betekent voor de komende jaren een gemiste kans voor het flexibiliseren van de binnenlandse transportmarkt. Uitstel draagt in ieder geval niet  bij aan oplossing van de capaciteitsproblemen waarmee het Nederlands bedrijfsleven in zijn logistiek te maken heeft.

Tegenstellingen

De ministers kwamen op beide dossiers niet tot overeenstemming. De ideeën tussen West-, Zuid- en Oost- Europa liggen te ver uiteen. Minister van Nieuwenhuizen maakt deel uit van het West-Europese kamp en vindt het nog te vroeg om de cabotageregels te verruimen. Zij is wel voorstander van de detacheringsrichtlijn voor transport.

Minder tolkastjes

Er is ook goed nieuws uit Brussel. Er is een besluit genomen over de interoperabiliteit van tolkastjes in Europa. Dit betekent dat Europa met regels komt om de kastjes die in de verschillende landen worden gebruikt, met buitenlandse tolsystemen te laten communiceren. Daardoor kan de hoeveelheid kastjes per voertuig afnemen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder