‘Europees besluit zorgt voor toename chauffeurstekort’

Teleurstelling over aangescherpte cabotageregels en verbod op lange rust in cabine

05-04-2019  De voorstellen van het Europees Parlement en de Europese ministers om de cabotageregels aan te scherpen en de verlengde rust voor chauffeurs op beveiligde parkeerplaatsen niet toe te staan, stellen onze vereniging en de European Shippers' Council teleur. De vrees is dan ook dat het al nijpende chauffeurstekort verder gaat toenemen.  

Nadat in december een compromis werd bereikt door de Europese ministers van transport, lag de besluitvorming over het mobiliteitspakket stil. Het Europees Parlement slaagde er niet in een akkoord te bereiken over het pakket. Pas deze week is het, op het allerlaatste moment, tot overeenstemming gekomen.

Weinig stappen

Wij zien in het voorstel weinig stappen naar een slagvaardiger Europese transportmarkt om de chauffeurstekorten aan te kunnen pakken. De cabotageregels worden namelijk verder aangescherpt en het doorbrengen van de 45-urige rustperiode op een beveiligde parkeerplaats wordt ook niet toegestaan. “De focus van het pakket ligt op het creëren van een gelijk speelveld tussen concurrerende logistiek dienstverleners uit Europese landen, dat is een goede zaak”, aldus onze algemeen directeur Machiel van der Kuijl. “Dit is echter in grote mate afhankelijk van betere handhaving in de toekomst. De keuze om tot die tijd de flexibiliteit van Europees transport verder in te perken, leidt tot een sterker stijgend chauffeurstekort in Europa.”

Te laat

Na maandenlang polderen is het Europees Parlement nu te laat met zijn compromis. Er is onvoldoende tijd voor overleg tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad voordat de Europese verkiezingen plaatsvinden. Na de verkiezingen zal er een nieuw Europees Parlement en nieuwe Europese Commissie worden geïnstalleerd. Dan worden de kaarten opnieuw geschud. Dit betekent voor ons dus werk aan de winkel. Wij organiseren samen met 18 andere organisaties binnen de Logistieke Alliantie het Europees verkiezingsdebat ‘Europa in beweging’ op 16 mei in Nieuwspoort, met kandidaat-parlementariërs van links tot rechts.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder