Europees btw-systeem ingrijpend op de schop

EU wil btw-regelgeving voor transacties met andere lidstaten wijzigen.

29-05-2018  Eind mei heeft de Europese Commissie een nieuw voorstel gepubliceerd om het Europese btw-systeem te wijzigen. De lidstaten lopen elk jaar miljarden mis aan btw-inkomsten door hiaten in het huidige systeem.

In het huidige systeem bestaat een goederentransactie aan een andere EU-lidstaat (een ‘intracommunautaire’ transactie) uit twee onderdelen: de levering vanuit het ene land en de verwerving vanuit het andere land. In het voorgestelde systeem is er nog maar sprake van één onderdeel. De leverancier moet het btw-tarief van de lidstaat waar de afnemer is gevestigd in rekening brengen op de factuur. Dus een Nederlandse leverancier die aan een klant in Duitsland levert, brengt 19 procent Mehrwertsteuer in rekening. Het huidige btw-tarief voor deze transacties (0 procent btw) komt dan te vervallen.

Overgansperiode

Het nieuwe btw-systeem zal gefaseerd ingevoerd worden van tussen 2019 en 2022. Zodra meer duidelijk is over deze ontwikkeling zullen we je nader informeren via de website, de dagelijkse nieuwsflits en onze magazines.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder