05-07-2011 De Europese aanpak om fijnstof met strenge normen en roetfilters terug te dringen, heeft niet het gewenste effect. EVO vindt het teleurstellend dat de roetfilters, waarin bedrijven veel hebben geïnvesteerd, dus niet afdoende blijken te werken.

De verladersorganisatie reageert hiermee op de uitkomst van metingen, uitgevoerd door het geluids- en fijnstofmeetinstituut Geluidsnet en adviesbureau DGMR, langs de N302 in Gelderland.

Deze wijzen uit dat roetfilters vooral effectief zijn bij het uitfilteren van grove fijnstofdeeltjes, maar niet het ultrafijnstof uit de uitlaatgassen halen. Dit is veel schadelijker voor de gezondheid.

Wat volgens EVO op de lange termijn echt helpt, is een betere doorstroming van het verkeer. Dit heeft wel een positief effect op de afname van fijnstof. Files leiden immers tot meer fijnstof dan verkeer dat doorrijdt.

Daarom moet er onverminderd worden gewerkt aan een betere doorstroming maar ook het gebruik van alternatieve brandstoffen, die minder fijnstof opleveren, moet worden bevorderd.