Europees Parlement akkoord met brexit

Overgangsperiode tot 31 december ingegaan, onzekerheid blijft

30-01-2020  Het Europees Parlement heeft woensdagavond ingestemd met het terugtrekkingsakkoord. Daarmee is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) per 1 februari definitief geworden. Sinds het brexitreferendum in juni 2016 zijn er 43 maanden over gedaan om de eerste stap in de scheiding van het VK en de Europese Unie (EU) te zetten. evofenedex betreurt de brexit, want wij zien vooral verliezers op het gebied van eenvoudige handel en efficiënte logistiek.

Na de stemming van het Europees Parlement geven de 27 EU-lidstaten schriftelijk hun akkoord. De brexit is op vrijdag 31 januari om middernacht definitief. Na de overgangsperiode, die tot 31 december 2020 duurt, gaan er veel zaken veranderen op het gebied van handel en transport met het VK.

Gevolgen kunnen groot zijn

Het vertrek van het VK uit de EU heeft zeker logistieke en economische gevolgen per 1 januari 2021, deal of geen deal, omdat de regering-Johnson een verlengde overgangsperiode tot 31 december 2022 uitsluit. Dit betekent onder andere dat er voorafgaand aan het importeren en exporteren naar of via het VK douaneaangifte moet worden gedaan. De bijbehorende procedures en importtarieven zijn onderdeel van de onderhandelingen.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder