15-02-2017  Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement. Als de ratificatie in Canada ook rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden.

De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo’n 25 miljard euro) naar verwachting fors stimuleren.

Van de grote Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor het verdrag, GroenLinks tegen en de PvdA onthield zich van stemming.

Cruciaal

Marietje Schaake (D66) noemt het resultaat cruciaal voor de EU. "Terwijl de onvoorspelbare president Trump de wereld de rug toekeert en importtarieven optrekt, laat Europa zien dat ze een sterke handelspartner is." Volgens Hans van Baalen (VVD) betekent CETA ,"meer banen voor gewone Nederlandse gezinnen. Zwartkijkers van radicaal rechts en links hebben het nakijken en staan met lege handen. Zij staan met de rug naar de toekomst.”

Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dat het verdrag ,"democratie en welzijn ondergeschikt maakt aan de wensen van multinationals. CETA zal de onvrede over oneerlijke globalisering verder aanwakkeren. Dat is precies het verkeerde antwoord op het toenemende protectionisme en nationalisme in de wereld."

Invulling

De PvdA-delegatie vindt dat ,"de invulling van het verdrag niet af is", aldus Agnes Jongerius. Voordat CETA volledig van kracht kan worden, moeten alle (regionale) parlementen in de EU ermee instemmen. Pas dan kan het omstreden rechtssysteem (ICS) voor conflicten tussen overheden en buitenlandse investeerders worden opgetuigd.

evofenedex noemt het goed nieuws voor Nederland dat het Europees Parlement akkoord is met het handelsverdrag met Canada. evofenedex stelt dat het verdrag met Canada de logistiek en export vereenvoudigt en daarom goed is voor de handel en productie in Nederland.

Inkomsten

Nederlanders verdienen een derde van hun nationaal inkomen met internationaal ondernemen. De vereniging stelt dat het verdrag met Canada Nederland tot 1,2 miljard euro aan extra inkomsten kan opleveren. Zo maakt het verdrag het voor Nederlandse kaasexporteurs bijvoorbeeld mogelijk om meer kaas naar Canada te exporteren – nu hangt daar nog een limiet aan.

(ANP)