Nieuwe handelsportal moet internationale handel buiten EU vereenvoudigen

Leestijd 2 minuten

14-10-2020  De Europese Commissie heeft dinsdag Access2Markets gelanceerd. Dit gratis toegankelijke platform helpt bedrijven met het inzichtelijk maken van alle afspraken en regelgeving van meer dan 120 import- en exportmarkten wereldwijd. De nieuwe portal vervangt binnenkort de Market Access Database en is een belangrijke stap vooruit bij het beter benutten van de voordelen van handelsverdragen door Europese mkb-bedrijven. Zo kunnen deze hun concurrentiepositie verbeteren, iets waarvoor evofenedex zich voortdurend sterk maakt.

Bestaande regelgeving kan niet zomaar worden aangepast, maar het woud van afspraken en handelsregels kan wel beter inzichtelijk worden gemaakt. Daarom is het nieuwe informatieportal Access2Markets gratis toegankelijk en in vele talen beschikbaar. Ook heeft het platform diverse functionele toepassingen, zoals toegang tot diverse internationale helpdesks voor mkb-bedrijven, een selfassesmenttool genaamd ROSA voor de oorsprongsregels per product, en een vergelijkingstool voor tarieven in allerlei markten in de persoonlijke functionaliteit My trade assistent.
Eurocommissaris Valdis Dombrovskis stelde bij de lancering dat de portal zo goed is als zijn gebruikers en roept bedrijven en ondernemersorganisaties daarom op hun ervaringen te delen.

​​​​Valdis Dombrovskis
Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

 

Mkb kern van internationale handelsstromen

De Europese Commissie ziet het beter faciliteren van mkb-bedrijven bij wereldwijde import en export als één van de speerpunten van het Europese herstelplan voor de coronacrisis. Bijna 90 procent van alle internationaal opererende bedrijven zijn mkb-bedrijven. Deze zijn samen goed voor ruim een derde van de totale Europese export en 13 miljoen banen. Deze cijfers kunnen nog groeien omdat de afspraken vanuit handelsverdragen momenteel nog onvoldoende worden verzilverd door de mkb-bedrijven.
Deze vinden de regelgeving moeilijk te behappen, omdat die erg divers en complex is. Zo krijgen de adviseurs van evofenedex dagelijks veel vragen over douaneprocedures, oorsprongsregels (op basis waarvan bedrijven goedkoper kunnen handelen), invoertarieven, productstandaarden en handelsbelemmeringen. De adviseurs van evofenedex horen graag jouw specifieke ervaringen met het nieuwe platform.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder