Europese Green Deal kans voor verbetering transportmarkt

Betere concurrentiepositie van Nederlandse handels- en productiebedrijven

23-9-2019  De nieuwe Europese Commissie staat op het punt om van start te gaan. In deze commissie houdt Frans Timmermans zich met het klimaat bezig. Hij heeft de opdracht gekregen om binnen honderd dagen met een Europese Green Deal te komen. Green Deal is het programma dat Europa moet leiden naar een groene samenleving. Ter voorbereiding op de start zal Timmermans door het Europees Parlement ondervraagd worden over hoe hij zijn plannen wil gaan vormgeven. evofenedex drukt Timmermans op het hart om enkele problemen op het gebied van wegtransport, spoorvervoer en luchtvaart op te pakken. De oplossingen voor deze problemen zijn niet alleen goed voor het klimaat. Ook leiden ze tot een betere concurrentiepositie van Nederlandse handels- en productiebedrijven.

Ecocombi

Nederlandse ondernemers lopen voorop om milieuvriendelijker, goedkoper en efficiënter te vervoeren door het gebruik van ecocombi’s. Dit zijn langere, zwaardere vrachtwagencombinaties. De inzet van deze voertuigen leidt tot minder kilometers, minder CO2-uitstoot en minder congestie. In Europa worden deze voertuigen nog niet overal toegestaan als gevolg van beperkingen door individuele lidstaten. Het uitbreiden van de mogelijkheden voor de inzet van deze ecocombi’s in het Europese lange afstand vrachtvervoer, door het aanpassen van gewicht beperkende voorschriften, verdient hoge prioriteit.

Gelijke regels spoorgoederenvervoer

Spoorgoederenvervoer biedt kansen voor handels- en productiebedrijven om op een duurzame en veilige manier hun goederen te vervoeren. Het gelijktrekken van de regels is een must om het spoorgoederenvervoer concurrerend te houden. Denk hierbij aan één voertaal voor machinisten, één Europees beveiligingssysteem en afstemming van betere samenwerking tussen Europese spoorbeheerders.

Single European Sky (SES)

Het huidige inefficiënte gebruik van het Europese luchtruim zet luchtvaart als modaliteit op achterstand. Al een tijd gelden is daar een oplossing voor bedacht, de Single European Sky (SES). De SES leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, lagere kosten, kortere vliegtijden en minder negatieve gevolgen door stakingen van luchtverkeersleiders; een win-winsituatie. Toch laat implementatie lang op zich wachten, vanwege bepaalde nationale belangen. evofenedex wil daarom dat alle EU-landen de SES volledig gaan implementeren.

In samenwerking met onze Europese koepelorganisatie ESC en VNO-NCW blijven we deze onderwerpen in de komende periode onder de aandacht brengen.