07-03-2017  Ik sta met mijn vrachtauto te lossen bij een klant. Hij vraagt mij of ik op mijn terugreis goederen van hem wil meenemen die bestemd zijn voor zijn klant die bij mij in de buurt is gevestigd. Mag ik dat?

Veel leden van evofenedex vragen zich dat af. Hoe verleidelijk is het immers niet om de goederen van die klant mee te nemen? Daarmee bewijst iemand niet alleen zijn klant een goede dienst, bijkomend voordeel is dat de kosten van de terugreis verminderen. Immers: voor de nieuwe transportklus kan een vergoeding worden gevraagd. Maar helaas: het vervoeren van goederen van anderen (derden) is voorbehouden aan beroepsgoederenvervoerders. Die hebben daar een vergunning voor.

Eisen

Het ís overigens voor eigen vervoerders wel degelijk mogelijk om voor anderen goederen te vervoeren, maar dat kan niet zomaar. In de Wet Wegvervoer Goederen staan de eisen voor het verkrijgen van een vergunning beroepsvervoer zorgvuldig beschreven. Er zijn praktische mogelijkheden om een bedrijf ook als beroepsvervoerder te laten dienen en op die manier direct kosten te besparen. Op die manier kunnen voertuigen immers efficiënter worden ingezet. Het aanvragen van een vergunning beroepsvervoer kan daarom een serieuze optie zijn. Een eigen vervoerder komt alleen in aanmerking voor beroepsgoederenvervoer wanneer:

  • …er nauw wordt samenwerkt met collega-ondernemingen
  • …er veel ‘lege’ kilometers worden gemaakt
  • …er bereidheid is om voertuigen efficiënter in te zetten

Masterclass Wegtransport

Op 6 april organiseert evofenedex de workshop Eigen vervoer én vervoer voor derden. Deze workshop is onderdeel van de masterclass Wegtransport. Tijdens deze workshop krijgen deelnemers inzicht in wat er allemaal bij komt kijken om goederen van derden te mogen vervoeren. De masterclass bestaat uit drie workshops, die diep ingaan op dé uitdaging van iedere verlader of transporteur: het onder controle krijgen én houden van de kosten van het wegtransport. Na het volgen van de masterclass kan hieromtrent een weloverwogen beslissingen worden genomen.