Zoetermeer, 30 januari 2013

Intrekken groot rijbewijs treft chauffeurs onevenredig hard

Verladersorganisatie EVO stelt dat vrachtwagenchauffeurs onevenredig hard benadeeld worden wanneer ze door een alcoholslot in hun privéauto eveneens hun groot rijbewijs kwijtraken. EVO ziet het inbouwen van een alcoholslot in vrachtwagens als oplossing.

Wanneer een chauffeur in zijn vrije tijd wordt aangehouden met meer dan 1,3 promillage aan alcohol in zijn bloed, kom hij in aanmerking voor een alcoholprogramma. Daar hoort de inbouw van een alcoholslot dat rijden in combinatie met drank onmogelijk maakt bij. Het groot rijbewijs van de chauffeur wordt eveneens ongeldig gedurende het (tenminste tweejarig durende) programma. Deze sanctie raakt een chauffeur onevenredig hard, zo oordeelde de Haarlemse rechter onlangs ook.

Oplossing

EVO, belangenbehartiger van 20.000 bedrijven in alle branches die goederen vervoeren, stelt dat dit kan worden opgelost door een alcoholslot in te bouwen in vrachtauto’s. Op deze manier wordt, na een overtreding van een chauffeur in diens privésfeer, voorkomen dat een gezin of werkgever de dupe wordt van het intrekken van het groot rijbewijs. Immers: een piloot die een alcoholslot heeft kan dezelfde dag nog een vliegtuig besturen. Het inbouwen van een alcoholslot in vrachtauto’s moet wel in nadrukkelijk overleg met een werkgever plaatsvinden – die moet daar aan willen en kunnen meewerken.